НАЧАЛО » българия

БПГА: Некомпетентни са твърденията за картелно споразумение на пазара на горива преди произнасянето на КЗК

fb
3E news
fb
03-02-2016 11:54:00
fb

Твърденията за картелно споразумение на пазара на горива в България, освен че показват некомпетентност, очевидно имат за цел да окажат натиск върху Комисията за защита на конкуренцията, която в момента извършва секторен анализ на пазара. Това заявяват от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) в позиция, разпространена до медиите. 

От Асоциацията коментират зачестилите през последните дни "публични изявления на представители на работодателски организации и браншови структури в транспорта, както и на всевъзможни „експерти“, че на пазара на горива в България съществува картелно споразумение".

 

От БПГА коментират, че преди произнасянето на КЗК всяко изявление е откровено празнословие и клеветничество.  
„Българската петролна и газова асоциация (БПГА) би искала да призове всички коментатори да уважават правовия ред в Република България. Законодателството на страната е оторизирало Комисията за защита на конкуренцията да се произнася дали на определен пазар има нарушение на правилата за защита на конкуренцията или не. Всички останали изявления, преди произнасянето на КЗК по темата, са откровено празнословие и клеветничество.

Всеки добросъвестен анализатор има достъп до огромен обем информация за начина на формиране на цените на горивата в държавите от ЕС и България, за предходни решения на КЗК по повод проверки на пазара на горива и в по-широк смисъл за практиката на този регулаторен орган при установяване и санкциониране на картел на други пазари. Винаги е добре да се чете преди да се говори.
БПГА още веднъж подчертава – пазарът на горива в България е силно конкурентен. На този пазар освен уважавани български фирми участват и представители на международни компании, които не биха рискували авторитета и пазарните си позиции, за да сключват забранени споразумения на твърде малкия български пазар.
В заключение – всяка заинтересована страна може да внася сигнали в КЗК, но не може да произнася присъди.”, зяключават от БПГА.

 

пазар на горива
БПГА
КЗК
По статията работи:

Маринела Арабаджиева