НАЧАЛО » българия

Борисов: Сделката за ЧЕЗ е между частни субекти и извън България

fb
3E news
fb
25-02-2018 03:39:00
fb

Електроразпределителните дружества са продадени 2005 г. Забележете как са продадени – контролният пакет, който позволява да се контролира дружеството е 34, а държавата си е оставила 33 (става въпрос за проценти б.р.). Още тогава те са заложили да няма никакъв контрол. Това посочи премиерът Бойко Борисов по време на 9-тия Зимен университет на Младежи ГЕРБ, който се провежда в Сандански, като подчерта, че сделката се извършва в Чехия, а когато дойде в България ще бъде проверена.

„В момента и трите дружества водят арбитражни дела за стотици милиони с България. Сделката с ЧЕЗ се извършва в Чехия. Сега, когато идва в България, ние ще ги посрещнем и ще ги проверяваме и едната, и другата, и третата. Колегите, вчера  от БСП, приемам, че добронамерено, казват, държавата да извади 380 милиона евро и да я купи. Първо, защо ги продадохме? Защо по време на техните правителства от 2005 година те си ги откупиха обратно и защо сам ЧЕЗ да купим, а не Енерго-Про и EVN, защо не ги купим? Защо да гарантираме на половин българи държавна компания, а на другите частна, след като и с трите се съдим от години ? Един уважаван депутат от БСП вчера го чух да казва да се одържави. Държавата е много по-лош стопанин и аз ги връщам (колегите от БСП б.р.)– помните ли, България, от въздуха казваха, че изглежда като дискотека, защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределителните дружества“, коментира Борисов, цитиран от радио Фокус.

„Ние сме изцяло за частния бизнес като дясна партия, но тук много важното условие е много силни регулатори. Единственото спасение да държим частния бизнес в необходимите правила е независимите регулатор. Внимателно ще проверим, като дойде в нашите институции, на едните мога да разпоредя, другите мога да помоля, защото са независим регулатор и ще видим как ще се развият нещата. Но във всички случаи това е сделка между частни субекти и извън България. Ако тръгнем да изкупуваме така, защо не изкупим и „Нефтохим- Бургас“ и банките обратно, да върнем всичко на държавата, защо само ЧЕЗ?“, постави той въпрос.

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще в деловодството на парламента ще бъде внесено искане за изслушване на премиера Борисов за сделката с ЧЕЗ, а въпросът, който ще бъде отправен към ЕК е  дали са спазени европейските директиви.

ЧЕЗ
сделка за активите на ЧЕЗ в България
електроразпределителни дружества
ГЕРБ
БСП
Бойко Борисов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева