Борисов с решение за АЕЦ "Белене": Балкански проект с европейско финансиране

Премиерът представи идеята за газов хъб „Балкан“ пред Матю Палмър, заместник-помощник държавен секретар на САЩ за Европа и Евразия

Борисов представи проекта за газов хъб "Балкан" на среща със зам.-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър

АЕЦ "Белене" да бъде изградена като общ балкански проект. Идеята лансира премиерът Бойко Борисов в Лондон, където участва в Инвестиционен форум за Западните Балкани, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). В конференцията участват и лидерите на всички страни от региона, предаде БГНЕС.

По време на пресконференцията заедно с колегите си Ана Бърнабич, Душко Маркович, Еди Рама, Зоран Заев, Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич, Борисов заяви, че балканските лидери могат да участват заедно в изграждането на ядрената мощност у нас. По думите това би било прекрасно решение за АЕЦ "Белене", защото този проект може да се изгради с европейско финансиране, а акционери да станат всички страни от Западните Балкани. Според него този проект може да подпомогне енергийната свързаност в региона. Думите на премиера за европейско финансиране бяха изтълкувани от наблюдатели, че е възможно да се водят разговори за кредит от ЕБВР за ядрения проект.

"Би могло електропреносните ни системи да се свържат така, че (електроенергията - б.р.) от България през Подгорица да отива в Италия", коментира българският премиер и припомни, че страната ни има закупени два готови ядрени реактора с мощност 2200 мегавата.

 "Платили сме ги и стоят в кашони. Дали не можем да помислим за едно общо финансиране, с проценти, един Балкански проект", каза Борисов и допълни, че България има много добре развита електропреносна система и в момента изнася електроенергия за съседните страни.  

Плановете на кабинета са проектът за АЕЦ "Белене" да бъде реализиран с привличането на частен инвеститор, който да купи проекта за централата или държавата да участва съвместно с частен инвеститор, като участието й ще бъде с апорт на притежаваните съоръжения. Докладът на Българската академия на науките (БАН), който беше поръчан от Българския енергиен холдинг показа, че при определени условия проектът може да бъде жизнеспособен.

„Имаме 2 платени нови ядрени реактори за 2200 мегавата, платили сме ги и стоят в кашони“, каза още Борисов. Според него на базата на съоръженията, които притежаваме, може да се направи инвестиционен проект с акционерно участие на всички страни.

"Дали не бихме могли да помислим за едно общо финансиране с проценти, един балкански проект и с тази електропреносна система, която България има много добре развита и в момента изнасяме за Сърбия, Гърция, за Македония ток", коментира премиерът.

"Днес ми дойде идеята, че това би било за нашата АЕЦ "Белене" едно прекрасно решение с европейско финансиране, с акционери всички нас", посочи Борисов пред балканските лидери.

Премиерът обърна внимание и на газовата свързаност в региона, за да може да се постигне истинска диверсификация на Балканите. Той наблегна на газовия хъб "Балкан" и двата интерконектора между България и Сърбия и България и Гърция. Освен това има готов интерконектор с Румъния.  Борисов е сигурен, че с изграждането на всички тези проекти ще се постигне по-добра конкурентоспособност и цената на газта в региона ще стане по-ниска.

Газовият интерконектор между Сърбия и България се планира да бъде завършен до 2020-2021 г. , каза от своя страна премиерът на Сърбия Ана Бърнабич.

„Планът е да финализираме газовия интерконектор до 2020-2021 г. Това е връзката София-Ниш-Димитровград“ каза Бърнабич. „Газовият интерконектро с България е един от приоритетните проекти, който е включен в рамките на Берлинския процес за свързаност“, каза тя. По думите й в момента се водят разговори за финансиране.  „Разговаряме с различни институции за финансиране, започнахме (подготовка) техническата документация“, уточни премиерът на Сърбия.

На въпрос на журналисти премиерът на Република Македония Зоран Заев заяви, че страната му прави усилия за повишаване на енергийния капацитет със собствени средства, но една от стъпките е и чрез сътрудничество с България. Той обаче не отговори дали страната му би се включила в изграждането на АЕЦ "Белене".

Председателят на ЕБВР Сума Чакрабарти каза, че трябва да се създадат единен пазар и единна икономическа зона на Балканите. "Смятаме, че имаме нов дух на сътрудничество", допълни Чакрабарти. Той се надява да се реализират всички инфраструктурните проекти и т. нар. мека свързаност /дигиталната инфраструктура/. По думите му регионът на Балканите е един от най-големите бенефициенти на банката. Чакрабарти благодари лично на премиера Бойко Борисов за посещението му.

Премиерът Борисов проведе среща и със заместник-помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Матю Палмър, пред когото представи приоритетите на България за развитие на газовата инфраструктура и постигане на независимост на страната по отношение на газовите доставки. Борисов акцентира върху изграждането на европейския хъб „Балкан“ и неговото значение за България и за региона, съобщиха от правителствената информационна служба.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари