НАЧАЛО » българия

Борисов поиска разпускане на парламента след вота на недоверие в сряда

Станишев обяви в Брюксел, че управляващото мнозинство ще предложи кандидат за български еврокомисар, въпреки загубата на евроизборите

fb
3E news
fb
26-05-2014 04:36:00
fb

При 97,5% обработени протоколи от евроизборите ГЕРБ получава 30,47%, БСП - 19,05%, ДПС - 17,14%, ББЦ - 10,64%, РБ - 6,41%. ГЕРБ вероятно ще има 7 мандата. Ако се прибави и мандатът на Реформаторския блок, десните партии, членове на Европейската народна партия /ЕНП/ ще имат общо 8 мандата в новия Европейски парламент.

Този резултат от изборите стана повод лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да призове за разпускане на парламента още в сряда, когато ще се обдсъжда вотът на недоверие към кабинета "Орешарски" за енергийната политика.


"Атака ако излезе от парламента в сряда, ние излизаме, правителството е паднало. Тогава на "България без цензура" ще й лъсне лицето, дали е за, дали е против правителството. Денят Х е в сряда, ключът е в Атака", каза днес Борисов на пресконференция.

Разчитам на чувството на самосъхранение на ДПС, които скоро може да се втора политическа сила, както я карат социалистите, добави той и повтори, че ключът за падане на парламента все пак е в "Атака".

По думите му честно би било след този погром срещу "Атака" (около 3%) Волен Сидеров да напусне парламента и да спре да дава подкрепа на БСП и ДПС.

Според Борисов вотът на народа е категоричен - в сряда, когато трябва да се разглежда внесеният от ГЕРБ вот на недоверие, да има последно заседание, за разпускане на парламента.

Борисов бе категоричен, че не би участвал във втори кабинет в рамките на този парламент, а настоява за предсрочни избори.

"Ние ще подкрепим вота на недоверие към кабинета, ще гласуваме за свалянето на правителството на Пламен Орешарски, заяви на пресконференция и лидерът на българия без цензура Николай Бареков. Той предложи извънредните избори да се проведат  на 26 октомври.

Междувременно лидерът на Коалиция за България обяви на пресконференция на ПЕС в Брюксел, че управляващото мнозинство ще предложи кандидат за български еврокомисар въпреки загубата на евроизборите. Сергей Станишев не отговори, ще подаде ли оставка в ПЕС

Ще се търси възможно най-добра кандидатура за страната ни. Той отказа да назове конкретно име с мотива, че е твърде рано, предаде БНР.

 

евроизбори
предсрочни парламентарни избори
ГЕРБ
ББЦ
БСП
Борисов
Станишев
По статията работи:

Галина Александрова