НАЧАЛО » българия

Борисов поиска държавата да вземе заем от МВФ за 5-6 млрд. лева

fb
3E news
fb
27-06-2014 05:28:00
fb

Държавата да вземе заем от 5-6 млрд. лева от Международния валутен фонд, който да се използва в подкрепа на Валутния борд и банките. Това заяви днес в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде агенция „Фокус“. Той добави, че това е задължително, защото партията му няма да поеме вината на станалата вече катастрофа заради управлението на Пламен Орешарски и Петър Чобанов. „В най-тежката финансова и икономическа криза България беше една от двете държави (другата беше Германия), която беше извадена от процедурите за свръхдефицит. Държавата, която беше дадена за пример за финансова дисциплина 4 години. Затова съм казвал като заплаха – ако не спазваме това, ще дойде фондът. В момента като съсипаха държавата – фондът е задължителен”, коментира Борисов.

Той обясни, че новият заем е нужен „за да се подкрпе и бордът, и банките“, защото иначе ще изчезне фискалния резерв на страната. При подобна ситуация ще се повторят проблемите и хиперинфлацията от 1996 г., смята още бившия премиер.

„Ще участвам, ще оставя партията в парламента в понеделник, вторник, ще гласувам, въпреки 4 години и накрая паднах от власт, за да не дам 30-40 милиона повече, за да не наруша фискалната дисциплина и да не вдигна дефицита. А сега ще бъда принуден да гласувам за тези огромни пари, защото това е единственият начин да осигурим финансовата стабилност”, смята Борисов.

Според него правителството трябва да започне незабавно преговори с фонда, които ще продължат един месец. „Чисто технологично поне този месец трябва да се направят промени, ако трябва, да се направи всичко необходимо системата да се стабилизира и тогава служебното правителство да влезе и да го довърши“, обясни многозначително Борисов.

Именно заради това е важно сегашното правителството да работи още около месец.Според Борисов спасяването на банките е първо задължение на БНБ.

Бойко Борисов
заем
МВФ
предложение
финансова криза
По статията работи:

Георги Велев