НАЧАЛО » българия

Борисов: Оптимист съм, че проектите с Румъния биха могли да се реализират

Премиерите на България и Румъния обсъдиха проекти за засилване на конкурентоспособността на двете държави

fb
3E news
fb
03-10-2017 04:16:00
fb

"Дунав мост" 3 ще даде силен тласък на бизнеса и на туризма, а също така ще облекчи транспорта. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов след съвместното заседание на българското и румънското правителство, което се проведе в резиденция „Евксиноград“.  

Борисов уточни, че  по време на съвместното правителствено заседание българската и румънската делегация са обсъдили двустранните отношения, а съответно и интереси в сферата на икономиката и инфраструктурата.

Не само инфраструктурата, но и други отношения между двете страни, свързани със сближаването са били засегнати по време на двустранната среща, уточни пред журналисти след края на съвместното заседание и румънският премиер Михай Тудосе.

Румъния и България предлагат на ЕС една от най-безопасните граници, каза той, като наблегна колко важни са двете страни за ЕС. Румънският премиер изрази надежда, че до година Румъния и България ще са в Шенген.

Говорихме за инфраструктурата, но не като самоцел. Двете държави ще бъдат конкурентоспособни в Европа, ще предложим и по-добър живот на нашите граждани, заяви от своя страна румънският министър-председател Михай Тудосе.

 

Българският министър-председател приветства идеята на румънския си колега двете страни да излязат заедно на арабския и китайския пазар, за да могат да отговорят в по-висока степен на изискванията за количества и капацитет. Правейки търговски къщи и подпомагайки ги като държави, заедно с частния бизнес в земеделието, можем да си партнираме, за да покрием този неограничен пазар, посочи Борисов.

Премиерът акцентира също върху темата за Балканите. По думите му фактът, че в следващата тройка за председателството на Съвета на ЕС, участва и Румъния, дава шанс Дунавската и Черноморската стратегии да придобият много реални измерения. Борисов беше категоричен, че България и Румъния работят не само в полза на своите два народа, но и на всички, давайки за пример коридор номер 8.

 

Решението да се изгражда инфраструктура и мостове или хидроенергийни съоръжения ще бъде взето след среща на ресорните министри от България и Румъния.

„Стиснахме си ръцете да работим занапред за изграждането на инфраструктура и съответно мостове, или хидроенергийни съоръжения. Възложихме на министрите на транспорта и енергетиката да подготвят и да ни кажат кое от двете ще бъде направено“, каза премиерът.
Министър-председателят обясни и защо настоява за изпълнение на проектите.

„Защо настояваме за тези три големи проекта – на Русе с дни километрични опашки пречат и на бизнеса, и на туризма, най-лесно за изпълнение е на 45 километра по права линия до Букурещ, в момента проектираме Русе – Велико Търново и да стъпим на „Хемус“.
„Никопол и Турну Мъгуреле също е приоритетен за двете държави и по темата възлагаме да се направи проучване колко би струвало за мост и съответно жп линия и скоростен път - тези близо 200 километра от Констанца-Варна-Бургас – магистрала. Оптимист съм, че този път проектите биха могли да се реализират“, обясни Борисов.

„Десетилетия трябваха на двете държави, за да стигнем до Дунав мост 2“, констатира той. По думите му „тол-системата и концесионирането на такива съоръжения ще дадат възможност да привлечем инвестиции и тези мостове да се изплащат на база на тол таксите“.

„По тези три проекта търсим съвместно инвеститори, има заявени такива, но най-вече тези проекти не се бият един с друг - икономическа, финансова, индустриална, търговска логика. Считам, че всеки проект не трябва да изчаква другите, а да се прави. Разбрахме се и да се постараем максимално да намерим по-бързо и ефикасно решение, за да се чувстват хората доволни“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Междувременно от Министерство на икономиката съобщиха, че е подписан меморандум за разбирателство и сътрудничество между Българската агенция за инвестиции /БАИ/ и румънското Министерство на бизнес средата, търговията и предприемачеството.

Меморандумът за сътрудничество ще осигури взаимна информационна подкрепа при осъществяването на различни видове дейности в България и Румъния, които насърчават взаимното привличане на инвестиции, като бизнес форуми, изложби и панаири. Двете страни ще обменят информация за въпроси, свързани с привличането на инвестиции, включително информация за потенциални бизнес партньори /фирми от България и Румъния/, публични статистически данни, аналитични прегледи, резултати от пазарни проучвания, както и информация за държавните регулаторни мерки. Българската и румънската страна ще работят съвместно за развитието на устойчива икономика и ще си сътрудничат в случай на проекти и програми, свързани с публично-частното партньорство, което може да бъде от полза и за двете страни.

Българският и румънският премиери Бойко Борисов и Михай Тудосе откриха днес по-рано на границата между двете страни пропускателен пункт между Липница и Кайнарджа.


Дунав мост 3
инфраструктура
хидроенергийни проекти с Румъния
Михай Тудосе
Бойко Борисов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева