НАЧАЛО » българия

Борисов обяви пред американския бизнес подкрепата си за Европейски енергиен съюз

Това са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни системи, каза лидерът на ГЕРБ

fb
3E news
fb
11-06-2014 09:47:00
fb

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви официално подкрепата си на идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз. Това се случи по време на кръгла маса на тема „Енергийната сигурност", която се проведе в Търговската камара на САЩ във Вашингтон.

„Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейски енергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна, Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер. Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар. Чрез публично-частно партньорство на европейски пристанища могат да се изградят и терминали за доставка на втечнен газ. Това също са огромни възможности за инвестиции, но преди всичко е и възможност за диверсификация на българската и европейската енергийни системи", коментира още Борисов, цитиран от агенция Кросс.

"Когато правителството на ГЕРБ се върне на власт в България, веднага ще обявим прозрачни конкурси за находищата на природен газ и нефт в Черно море. Това е огромна възможност и за американските компании за инвестиции и бизнес", каза още Борисов

Той обясни пред представителите на американските компании, че по време на управлението на правителството на ГЕРБ след конкурс консорциум от три европейски компании е спечелил концесията върху находището на природен газ „Хан Аспарух" в Черно море и до няколко години там вече ще се добива газ.

Председателят на ГЕРБ информира американските инвеститори, че при наличието на подобни ресурси, в България могат да бъдат изградени и паро-газови централи за производство на електрическа енергия, защото страната ни разполага с електропреносна мрежа за износ на ток както в региона, така и в цяла Югоизточна Европа.

Борисов подчерта още, че възможностите за инвестиции в България не се изчерпват със сферата на енергетиката и даде за пример туризма, строителството, селското стопанство и други сектори.

Европейски енергиен съюз
Бойко Борисов
Търговската камара на САЩ
По статията работи:

Галина Александрова