НАЧАЛО » българия

Борисов към Шефчович: Чрез газов хъб „Балкан“ ще гарантираме либерализацията на енергийните пазари

fb
3E news
fb
15-03-2018 02:25:00
fb

Чрез газов хъб „Балкан“ ще гарантира либерализацията на енергийните пазари. Това подчерта министър-председателят Бойко Борисов при срещата си със заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович.

В контекста на ключовия приоритет на българското председателство, свързан с европерспективата на Западните Балканите, българският премиер очерта напредъка по инициативите за увеличаване на междусистемната свързаност на региона. Изразено беше общо мнение, че насърчаването на регионалното сътрудничество и енергийната интеграция на региона са важни за установяването на сигурна, добре функционираща и достъпна енергийна система, уточниха от правителствената информационна служба.

Борисов подчерта и значимостта на изграждането на газовия хъб „Балкан“, който е част от политиката за интегриране и развитие на свободен и конкурентен газов пазар в Югоизточна Европа. Премиерът посочи, че чрез този балкански проект ще бъде гарантирана либерализацията на енергийните пазари и ще има достъпна енергия за потребителите.

По време на срещата си с Марош Шефчович министър-председателят посочи също, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България ще продължи действията си за постигане на стабилен Европейския енергиен съюз и положителни резултати по приоритетните теми в областта на енергетиката.

газов хъб Балкан
енергетика
енергийни пазари
Марош Шефчович
Бойко Борисов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева