НАЧАЛО » българия

Борисов към Туск: Чакаме ясен отговор от ЕК за проекта за газоразпределителен център, за "Южен поток" и АЕЦ "Белене"

fb
3E news
fb
29-06-2016 11:51:00
fb

Големите енергийни проекти, които могат да бъдат реализирани на територията на България обсъдиха тази сутрин на среща министър-председателят Бойко Борисов и председателя на Европейския съвет Доналд Туск. Срещата в Брюксел се проведе по искане на Туск като продължение на телефонния разговор между двамата през миналата седмица, уточниха от пресслужбата на правителството.

Премиерът Борисов поиска ясната и категорична позиция на Европейската комисия и нейните служби за газоразпределителния център. Той постави и въпроса за съгласуване на последващите действия на България след решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между НЕК и „Атомстройекспорт” във връзка с АЕЦ „Белене”.  

Припомняме, че според решението на Арбитражния съд в Женева, Националната електрическа компания ще трябва да плати на "Атомстройекспорт" сумата от 500 млн.евро за изготвеното оборудване за АЕЦ "Белене". Веднага след решението премиерът Борисов заяви, че заедно с руската страна ще се търси на кого да се продаде оборудването. "Другите варианти са много сложни", каза той. Експерти обаче предупредиха, че продажбата няма да е толкова лесна, а и вероятно ще е за сума до 70 на сто по-ниска от тази, която страната ни ще трябва да плати на руснаците. Използването на оборудването за АЕЦ "Белене" е невъзможно и за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", тъй като не е съобразено с площадката. Самото строителство на централа в Белене би струвало от порядъка на 10 млрд.лв., изчислиха експерти. Вариант е и проектът за бъде продаден като частен.

"Концепцията ни за газовия хъб е много добра и би била от полза за всички страни в региона. Ние обаче искаме да получим уверението на Комисията, че от правна гледна точка тя отговоря изцяло на европейското законодателство", посочи министър-председателят и препоръча ускоряване на диалога в съвместната работна група между българската страна и ЕК по темата.

Той изтъкна също неопределеността около проекта „Южен поток” и очакваната от Брюксел позиция за АЕЦ „Белене”.

„България стриктно изпълнява задълженията си като държава-членка на ЕС, но също така очаква поставените от нея въпроси да получават своевременни отговори. И трите проекта са от съществено значение за реализиране на енергийната стратегия на Общността, основна част от която са диверсификацията на източниците и трасетата на доставки. Нито един от тези три проекта не е само български, те касаят позиции и решения на ниво Европейски съюз”, посочи министър-председателят Борисов.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пое ангажимент в кратки срокове да информира българското правителство по какъв начин европейските институции ще реагират по поставените от премиера Борисов теми и гарантира, че страната ни ще получи становище по проектите.

Ден по-рано руският министър на енергетиката Александър Новак заяви в интервю за руската тв "Россия 24", че "Русия е готова да възобнови строителството на газопровода „Южен поток“, при условие, че той е необходим на Европейския съюз.

Нашата позиция е проста, тя бе определена и по-рано: ако Бйлгария и Европейската комисия официално потвърдят заинтересоваността и гарантират, че построяването на газопровода и създаването на такава капиталоемка инфраструктура ще бъдат използвани, ние сме готови да обезпечим строителството и доставките на необходимото количество газ“, каза той.

Югоизточна Европа има необходимост от надеждност на енергийните ресурси и допълнителни доставки на газ. В този смисъл Русия е готова да доставя необходимите количества газ, ние имаме ресурси, ние сме конкурентоспособни“, каза по-рано министърът.

Русия не се занимава с проекта „Южен поток“, предложения за възобновяването му не са постъпвали от Европа, заяви през март 2016 г. прессекретарят на президента на Русия Дмитрий песков. „Като проект „Южен поток“ не съществува. Той е затворен, затова не се извършват и никакви дейности“, подчерта Песков и напомни, че проектът „е бил спрян заради позицията на Европейската комисия“.

Не е имало и никакви решение на Европейската комисия по промяна на позицията по отношение на този проект“, отбеляза Песков. 

 

 

 

газоразпределителен център
Южен поток
АЕЦ Белене
Бойко Борисов
ЕК
Доналд Туск
По статията работи:

Маринела Арабаджиева