НАЧАЛО » българия

Борисов: Китай ще ни помогне да изведем проекта "Белене" до успешен край

fb
3E news
fb
06-07-2018 03:41:00
fb

По отношение на АЕЦ „Белене“ можем да направим един добър проект с китайската страна. Премиерът на Китай лично се ангажира, че ще ни помогне да изведем проекта "Белене" до успешен край. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян.

„Готови сме да участваме в сътрудничеството в областта на ядрената енергия с България“, подчерта Ли Къцян, напомняйки, че Пекин вече сътрудничи с някои европейски държави в областта на мирната ядрена енергия. „Трябва да използваме съществуващото оборудване за мирни цели. Ние ще засилим този процес“, добави той. „Има много възможности за развитието на двустранната търговия с България и това ще засили процеса на евроинтеграция", каза още Ли Къцян.

Борисов обясни, че Китай вече има контакти в сферата на енергетиката с държави членки на ЕС. Проектът за АЕЦ "Белене" трябва да се изгради по европейските правила и закони и да бъде прозрачен, заяви премиерът.

Той допълни и че и по отношение на инфраструктурните проекти има напредък. Борисов изказа увереност, че проектите ще се случат на пазарен принцип, на конкурсно начало и при спазването на всички правила.

Ли Къцян е много впечатлен от българската история и обеща да насърчи развитието на туризма. Той обеща да засили сътрудничеството с България, добави българският премиер.

Поднебесната няма да започва търговска война Китай никога няма да започне търговска война, категоричен е Ли Къцян и подчерта, че Пекин ще защитава интересите си, ако някой иска да увеличава тарифите. „Ще поддържаме авторитета на СТО. Никой няма интерес от търговска война, тя пречи на многостранния процес. Търговската война е лоша за всички. Ние имаме пазари, ще се ангажираме с по-нататъшно отваряне на пазарите си“, каза китайският премиер и обеща да защитава интересите на всички компании, включително чуждестранни, които ще работят на пазара на Поднебесната. „Искаме да дадем повече възможности на България. Ще работя, за да представя България в Китай“, заяви Ли Къцян.

Важното послание на премиера Ли Къцян от София е, че форматът „16+1“ не разделя Европа. Той не е насочен срещу останалите държави. Напротив, там където кохезионните политики не могат да смогнат, китайските инвестиции могат да помогнат за развитието на страните от Централна и Източна Европа. Това заяви на свой ред премиерът Бойко Борисов. "Форматът „16+1“ не цели разделяне и цепене на съюза, а колкото е възможно по-бързо държавите от Балканите да наваксат изоставането си от страните от ЕС", добави той.

Борисов изтъкна и символиката на това, че Ли Къцян отива от София в Германия при канцлера Ангела Меркел.

По думите на премиера инициативата 16+1 не е геополитически съюз, а са важни срещи, които единствено целят да вдигнат Брутния вътрешен продукт (БВП) и доходите на хората.

"Искам много ясно да звучи посланието от София към всички мой колеги от Европа, които да разберат, че ние не искаме разделяне на Европейския съюз, а колкото се може повече да наваксаме изоставеното и доходите, които всички ние желаем да имаме", подчерта Бойко Борисов.

Борисов отчете, че съвременното китайско строителство работи с един доста по-дълъг от България период напред. Борисов е останал изненадан и озадачен, че стратегиите им са за след 50 години, а първата им изградена магистрала е платена. "Китай нямат безплатна магистрала. Казвам го за тия, които обичат да говорят много по тази тема", обясни той.

Преди изявленията на двамата премиери в Министерския съвет бяха подписани девет двустранни документа за насърчаване на икономическо-търговското сътрудничество на България и Китай. Сред тях са финансово споразумение на Българската банка за развитие (ББР) и на Китайската банка за развитие за 1,5 млрд. евро.

На официалната церемония присъстваха вицепремиерите Екатерина Захариева и Томислав Дончев, транспортният министър Ивайло Московски, земеделският министър Румен Порожанов, енергийният министър Теменужка Петкова, финансовият министър Владислав Горанов и други.

Китайският премиер Ли Къцян е на четиридневно посещение в София за участие в седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, чийто домакин през тази година е България. Основната цел на форума "16+1" е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между страните-участнички, както и да насърчи развитието на двустранни и многостранни партньорства.

АЕЦ „Белене“
Китай
председателя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян
България
премиерът Бойко Борисов
енергетика
туризъм
инфраструктура
търговия
инициативата 16+1
По статията работи:

Галина Александрова