НАЧАЛО » българия

Борисов: Имаме необходимата инфраструктура и средства за продължаването на „Турски поток” през България

fb
3E news
fb
22-06-2018 03:55:00
fb

Разполагаме с необходимата инфраструктура и средства за продължаването на „Турски поток” през територията на България. Това  съобщава "Интерфакс", позовавйки се на изказване на премиера Бойко Борисов пред журналисти, предаде БГНЕС.

България почти е достигнала формулата за организацията по транспортиране на газа от Турция през страната, казва премиерът Борисов. „Дори ако сега има директна тръба (Русия - България), нямаше да сме в състояние да извършим транзита, тъй като от ЕС ще ни наложат санкции. Директивата на ЕС блокира всички транзити по море”, заявява той.

„Трябва да намерим решение, формула за създаване на газоразпределителна мрежа в България и почти сме готови с идеята. Единственият въпрос е под каква форма ще се транспортира газа?”, подчертава Борисов и допълва, че страната има нужните средства и инфраструктура, за да увеличи капацитета.

„В България имаме необходимата инфраструктура и не са ни нужни пари за увеличение на капацитета. Извършват се всички процедури за подсигуряването на маршрута. Имаме повече от 13 милиарда лева във фискалния резерв. Близко сме до вземането на решение”, заявява премиерът. Той също така напомня, че страната има договор за транспортиране на газ през Украйна до 2030 г.

„България е силно заинтересувана да създаде газов хъб на своя територия с геостратегическа важност, тъй като там, където има газопроводи, няма войни”, обобщава Борисов.

газов хъб "Балкан"
газоразпределителен център
газопроводи
проекти
пазар на газ
финансиране
газова инфраструктура
Бойко Борисов
Турски поток
трасе през България
По статията работи:

Галина Александрова