НАЧАЛО » българия

Борисов: Заедно с Туркменистан можем да допринесем за енергийната сигурност на България и ЕС

Характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие, отбелязва премиерът

fb
3E news
fb
26-08-2015 11:41:00
fb

"Бих искал да подчертая още веднъж важното значение на Туркменистан за енергийната сигурност на България и Европейския съюз с оглед диверсификацията на източниците и пътищата на доставка на природен газ за Европа. Заедно ние можем да дадем ценен принос и за укрепването на международната енергийна сигурност като важен елемент на глобалната сигурност днес. Убеден съм, че нашите общи усилия и действия ще бъдат подчинени на постигането на по-добро общуване и разбирателство между народите, което е в пълно съзвучие с целите на международния мир, сигурност и сътрудничество". Това написа премиерът Бойко Борисов в личния си профил във Фейсбук по повод на официалното си посещение в Ашхабад, Туркменистан.

Смятам, че характерът на рисковете и заплахите в глобален план напоследък претърпя такива изменения, че за търсенето и намирането на адекватни отговори са необходими нови форми на действие. Необходими са общите усилия на всички държави, независимо от тяхната роля и място в международните отношения. Нашите две страни са призвани да съдействат за запазването на мира и за постигане на по-голяма сигурност и стабилност в своите региони", коментира Борисов.


Премиерът отбелязва, че срещите, които той и водената от него делегация са провели в Туркменистан, са поставили успешно начало на двустранния политически диалог на най-високо държавно равнище. "Подписаните двустранни документи дават добра основа за изграждане на българо-туркменистанското сътрудничество в различни сфери. За мен това посещение е доказателство за наличието на добра политическа воля за продължаване и разширяване на двустранния ни обмен. В атмосфера на доброжелателност и конструктивизъм ние разменихме ценни идеи за съдържанието и обхвата на бъдещото ни сътрудничество, за начините и пътищата за неговото динамизиране", заявява Борисов.

"Съгласихме се, че важен приоритет за нас е изграждането на балансирани взаимноизгодни търговско-икономически отношения, както и сътрудничеството в сферата на енергетиката. Заедно с това констатирахме и наличието на взаимен интерес и на добри възможности за сътрудничество и в други приоритетни области на нашите взаимоотношения, като например строителството, транспорта и съобщенията, туризма, селското стопанство и хранителната промишленост", посочва още премиерът.Туркменистан
енергийна сигурност
газови доставки
диверсификация
Бойко Борисов
По статията работи:

Галина Александрова