Юнкер: Убеден съм, че мястото на Западните балкани е в ЕС; Борисов: Разчитаме много на помощта от ЕК

Източник: БГНЕС

Убеден съм, че мястото на Западните балкани е в ЕС. Но на този етап нито една от държавите от Западните Балкани не отговаря на всички условия за влизане в ЕС. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, предаде репортер на БГНЕС. Тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговарят на всички критерии и условия за присъединяване, но на този етап нито една от тези държави (бел.ред. – от Западните Балкани) не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези държави.

Наблягам на нуждата да работим заедно и да имаме ефективна борба срещу организираната престъпност, срещу корупцията, която унищожава обществото, добави Юнкер. ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани. Ще направим всичко възможно да работим в тази насока и виждам същото желание от страна на партньорите ни. Те имат желание да предприемат реформи, които са необходими за присъединяване към ЕС.

Когато встъпих в длъжност казах, че нито една държава от Западните Балкани няма да успее да се присъедини към ЕС до края на мандата на тази комисия и това натъжи нашите приятели. И трябваше после да уточня намеренията си, а именно да ускоря присъединяването на тези наши партньорски отношения, да видим какви ще са статутите на кандидат и кога ще стане присъединяването. Това ще стане ако всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г., подчерта Юнкер.

Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят, категоричен е Юнкер. Трябва да обхванем комплексността на този регион, ЕС е един голям пазар с много положителни ефекти за икономиката и също ценности, които не бива да изчезват от нашия обхват и скоро тук в София ще има среща на върха на държавите от Западните Балкани и ЕС, и разбира се, ще говорим за разширяване, присъединяване.

Но според мен основната тема ще е проблемите на миграцията и също ще трябва да отделим завишено внимание на икономическата ситуация на региона. Ще трябва да говорим за свързаността на региона. Между отделните държави ще трябва да се споразумеем за прилагането на тези 155 принципа, които управляват икономическата интеграция на региона и условностите, по които сме се споразумели в Триест. Бих желал по време на срещата в София да уточним как точно ще работим така, че този регион да подобри своята свързаност, подчерта Юнкер.

Досега резултатите от Българското председателство са много добри. Има неща, които се случват и медиите като че ли малко ги подценяват. Тази нощ се постигна споразумението между парламента, съвета и председателството по съдържанието на директивата за командированите работници, и под Българското председателство и благодарение на доброто управление на Българското председателство, на усилията на нашите български приятели, постигаме много напредък и по реформата на системата Дъблин. България ни впечатлява с качеството на работата си и надявам се, че това няма да изненада гражданите на тази държава. Българите могат да се гордеят с начините, по които техните лидери водят председателството, добави още Юнкер.

Регионът на Балканите е неделима част от Европа и включването им в общото европейско пространство на сигурност и икономическо развитие е от стратегическо значение за трайната стабилност на целия Европейски съюз, заяви от своя страна премиерът Бойко Борисов на съвместния брифинг с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Борисов благодари на Юнкер и на Федерика Могерини, заместник-председател на Европейската комисия и върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, защото с тази си обиколкате са се уверили „колко отвратителна е свързаността на Балканите“.

 

България и страните от Западните Балкани разчитат много на помощта от ЕК, каза премиерът Бойко Борисов. Той отбеляза, че активно се работи за подобряване на свързаността във всички столици на Балканите. Той посочи, че на всички тези срещи се представляват и интересите на Румъния и Гърция, защото тези проекти са свързани и с инфраструктурата в тези страни, предаде БТА.

Министър-председателят наблегна, че до срещата на върха в София през май всички страни трябва да представят вече ясни и готови проекти за изграждане на приоритетната инфраструктура в страните им. "По време на срещата в София ще трябва да обсъдим и финансирането на свързаността на региона", заяви Борисов и посочи, че приоритетни са коридорите номер 4,8 и 10 и Магистралата на мира, както и взаимодействието между службите. Той допълни, че е много важно да се работи за свързаността на региона в енергийната и газовата сфера.

Бойко Борисов подчерта, че в момента свързаността на Балканите е "отвратителна". По думите му е изключително важно да продължи работата между специалните служби, службите за борба с организираната престъпност, прокуратурите, бързата обмяна на информация. "Всеки един от нас има какво да се похвали със своя принос", добави премиерът и каза, че е доволен, че днес са били създадени условия в София за провеждането на двустранни и тристранни срещи между страните от Балканите. "С тази обиколка Юнкер заяви, че ще се чуе повече за страните от Западните Балкани. От всички нас зависи да бъдем активни", заяви премиерът и добави, че целта е да се постигне мир и стабилност в региона. Той подчерта, че част от поетите ангажименти са вече завършени, визирайки напредъка по Дъблинското споразумение и темата за Западните Балкани.

Открих нещо много важно по време на това посещение - че ЕС остава силно ангажиран с европейските перспективи за нашите партньори от Западните Балкани и ние ще направим всичко възможно, за да работим в тази посока. Виждам същото от нашите партньори, те имат желание да предприемат реформи, необходими за присъединяване към ЕС, каза на пресконференцията председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Премиерът Бойко Борисов, председателят на ЕК и лидерите на Западните Балкани обсъдиха на среща днес перспективата пред региона и възможностите за инфраструктурна и дигитална свързаност. В срещата участват лидери от всички страни от Западните Балкани. В делегацията на Европейската комисия са включени заместник-председателят и върховен представител на Съюза за общата външна политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят за отношенията със съседните страни и преговорите за разширяване на ЕС Йоханес Хан. От българска страна в разговорите ще участват също вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова.

Юнкер заяви, че присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС ще стане, ако всички условия са изпълнени евентуално през 2025 г. Ясно е, че тези, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да отговорят на всички критерии за присъединяване. На този етап нито една от тези държави не отговаря на всички условия, въпреки че има огромен напредък във всички тези партньорски държави, каза Юнкер.

Той акцентира на нуждата от съвместна работа, за да има ефективна борба срещу организирана престъпност, корупцията. Всички страни, които искат да се присъединят към ЕС, трябва да са приключили двустранните териториални конфликти преди да се присъединят към Общността, заяви Юнкер.

Във връзка с предстоящата среща на върха в София между държавите от Западните Балкани и ЕС Юнкер посочи, че на нея освен за разширяване и присъединяване, трябва да се дискутира и по проблемите на емиграцията, за икономическата ситуация на региона, за свързаността му, за икономическата интеграция. Юнкер отбеляза също, че на предстоящата среща трябва да се обсъди и финансирането на подобряването на свързаността в региона. Трябва да сме много конкретни и поради тази причина искаме от държавите да могат да вземат максимално бързо решенията, които са свързани с перспективата 2027 - 2030. Стартираме определен брой проекти, които ще бъдат решени по време на срещата на върха в София, каза Юнкер.

България ни впечатлява с качеството на работата си. Българите могат да се гордеят с начина, по който техните лидери водят тяхното председателство, заяви Юнкер.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари