Бойко Борисов: България ще строи VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология

На утрешното заседание на Министерски съвет ще се решава за ОВОС-а на площадката

Енергетика / България
3E news
1849
article picture alt description

България ще изгражда VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ по американска технология, която е коренно различна от досегашната. България ще постигне и диверсификация както при доставките на природен газ, така и с ядреното гориво. Това се разбра от думите на премиерът Бойко Борисов, който бе на инспекция на мястото, където е планирано да бъде построен нов ядрен блок. Събитието бе излъчено във фейсбук профика на премиера.

Премиерът е придружен от министъра на финансите Кирил Ананиев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, президентът на КНСБ Пламен Димитров и лидерът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, които задаваха въпроси за бъдещето на АЕЦ Белене и ръста на заплатите от догодина.

От обясненията на Борисов за VII блок стана ясно, чe зa AEЦ „Koзлoдyй“ ce гoвopи пъpвoнaчaлнo зa eдин peaĸтop. „На тази нива ще се прави ядрен реактор”, обяснява премиерът във видеото. На въпрос от синдикалните лидери дали това ще е американски  ядрен блок, Борисов оставя министър Теменужка Петкова да отговори с думите, че те първа се правят анализи за различните технологии в ядрената енергетика.

„Те не са много възможностите Мисля, че достатъчно се напатихме като държава, да плащаме и да не става… Само плащаме и да стоят като паметници. По-добре, при най-добри условия, нова технология, американска технология и 70 години после да работи. Диверсификация пълна както при природния газ, така и при ядрената енергия“, допълва Борисов във видеото.

„Paзpaбoтвaмe cиcтeмa зa мaлĸи мoдyлни цeнтpaли, ĸoитo oщe нe ca лицeнзиpaни в EC, нo ce paбoти пo тяx, нo тoвa щe e няĸъдe 2027 г.“, добавя премиерът Борисов. Към момента стартираме, и на Министерски съвет ще вземем решение, за да може хората в Козлодуй, в централата, специалистите, всичко, което имаме като изграден капацитет, да продължи да работи", каза още Бойко Борисов.

"Не трябва да мислим само за ТЕЦ-овете и миньорите, а и за работещите в АЕЦ "Козлодуй", от февруари месец, вече имаме оценка за въздействие на околната среда, ще направим 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" по технология, която е коренно различна от сегашната, 100 % диверсификация така, както направихме с газта", категоричен бе министър-председателят.

„7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ може да бъде изграден на площадка номер 2. През февруари тя бе одобрена със заповед на председателя на Агенцията за ядрено регулиране. С това приключва подготвителният етап на проекта за изграждане на нови ядрени мощности в АЕЦ „Козлодуй“. Утре на заседанието на Министерския съвет ще дадем старт на процедурите“, написа още премиерът.

Очаква се по време на правителственото заседание ще бъде внесено и постановление на Министерски съвет по темата за ОВОС-а на VII блок, стана ясно още по време на посещението на Борисов. Припомняме, че през пролетта Петчленен състав на Върховния административен съд отхвърли претенциите относно решението на Министъра на околната среда и водите за одобрена оценката за въздействие на околната среда във връзка с осъществяване на инвестиционно предложение „Изграждане на нова ядрена мощност от най-ново поколение на Площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. (Агенцията за ядрено регулиране към момента не е издавала подобно разрешително, бел. ред.)

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща