Бойко Борисов в Делфи: Изграждането на транспортната и енергийната инфраструктура ще направи Балканите едно от най-конкурентоспособните места в света

Министър-председателят Бойко Борисов даде старт на Делфийския икономически форум, който за трета поредна година събра политици, икономисти и експерти за дискусия на новите глобални икономически тенденции и политическите възможности за добро управление.

Срещата е известна като малкия Давос, на нея се определят и перспективите за развитието на Балканите. Предвидени са дискусии за дигиталната революция, бъдещето на туризма и отношенията Гърция-Турция.

При откриването на икономическия форум премиерът Бойко Борисов подчерта, че на Балканите трябва да се изгради транспортната и енергийната инфраструктура. Той акцентира върху значението на свързаността между страните от ЕС и Западните Балкани. Той подчерта, че ако се реализират проектите за коридорите №4, №8 и №10, Дунавската стратегия, както и свързването на пристанищата Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе, Балканите ще бъдат едно от най-конкурентоспособните места в света.

“Такава природа, такава красота, такава история, такова средище за бизнес, туризъм, иновации, а и когато паралелно изградим дигиталната свързаност ще дадем, убеден съм, огромно бъдеще за Балканите”, каза премиерът Борисов, цитиран от правителствената информационна служба в четвъртък вечерта. Той информира за проведените срещи в Лондон с Европейската банка за възстановяване и развитие, в София със Световната банка, в Брюксел с Европейската инвестиционна банка, където вече са се обсъждали възможностите за финансиране на проекти.

Премиерът Борисов призова процесът по приобщаването на Западните Балкани да стане необратим и от източник на няколко войни, регионът да стане едно спокойно, европейско място за живеене. “Длъжни сме да го направим сега, защото иначе ще отчитаме ръст на младежката безработица и липса на добре квалифицирана работна ръка”, каза българският министър-председател и допълни, че темата трябва да остане на дневен ред в Европа и след края на Българското председателство на Съвета на ЕС.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари