НАЧАЛО » българия

Богомил Манчев: "Уестингхаус" е производител на оборудване, тя няма никъде собствени реактори

fb
3E news
fb
01-02-2015 08:28:00
fb

Американската компания „Уестингхаус“ е производител на оборудване. Компанията няма никъде собствени реактори. Затова тя не може да е инвеститор в 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това обясни в предаването Dikoff на Нова Тв бизнесменът и енергиен експерт Богомил Манчев.

 

По отношение на проектът за АЕЦ „Белене“ Манчев повтори за пореден път тезата си, че все още това е единственият проект, който може да се продаде. Ако наистина, както бе съобщено има инвеститори те трябва да бъдат поканени от министъра на енеретиката на разговори, обясни бизнсменът. Припомняме, че в петък се появи информация в някои агенции, според които министърът на енергетиката Теменужка Петкова е съобщила за постъпило писмо с интерес към АЕЦ „Белене“ от страна на компания от Кувейт. Пред водещият на предаването Сашо Диков, Богомил Манчев обясни, че когато се появят такива инвеститори си има ред по който се съществяват срещите с тях.

 

Националната електрическа компания не бива да се фалира, каза бизнесменът в отговор на въпрос на водещият. „Фалит на НЕК? Не. Тогава всички искания ще се насочат към БЕХ. Това не е решение“, беше категоричен Манчев. Той смята обаче, че декапитализацията на енергетиката не е случайно явление. По думите му за решаване на проблема с ВЕИ трябва да се създаде специална агенция към Министерство на финансите.

 

Като изход за създалата се ситуация в енергетиката Богомил Манчев препоръча „много радикални промени“. По думите му една от причините за създалата се ситуация е заради бързото абдикиране на държавата от контролните й функции след извършването на процесите на приватизация в този сектор, а и в други.

Уестингхаус
АЕЦ Белене
Богомил Манчев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева