НАЧАЛО » българия

Богомил Манчев: Независимо, че правителството е пред оставка, БЕХ може да продаде АЕЦ "Белене"

"Южен поток" ще го бъде, но за него се говори по един и същи начин от едни и същи хора, като за АЕЦ "Белене"

fb
3E news
fb
21-06-2014 08:42:00
fb

„Сблъсъкът Делян Пеевски – Корпоративна търговска банка не касае проекта „Южен поток”. „Южен поток” е проект, който надхвърля нашите граници и е важно да се знае, от тези, които анализират проектите,  трябва да търсят кой е крайният потребител. Крайният потребител на „Южен поток „ не е България, а Западна Европа. Тогава може да търсим решението ще го бъде или не този проект. Ще го бъде”. Това коментира в предаването  на „На светло”  на НТв председателят на „Риск инженеринг” Богомил Манчев. По думите му, ако проектът касаеше само България различни формирования досега да са го спряли.

Енергийният експерт припомни, че „такъв проект (като „Южен поток”) не е правен никога на територията на Европа, а също и, че в него участват чужди компании.В отговор на коментар от водещата, че  става въпрос за подизпълнители на проекта, които се свързват с името на един от учстниците в конфликта „Пеевски-КТБ”, Манчев припомни, че това кои да се фирмите подизпълнители "се определя от този, който е спечелил търга”.  „Българските компании като подизпълнители не могат да преместят такъв голям проект”. "Може да се боричкат", но това по думите му няма политически привкус, защото „проектът е много по-голям от България и от проблемите, които са създадени от България по този проект”. Той като припомни, че страната ни би трябвало да положи усилия за по-добра комуникация между руската страна и Европейската комисия за въвеждането в съответствие на този проект с третия енергиен пакет.

Богомил Манчев беше категоричен, че за „Южен поток” се говори по един и същи начин като за АЕЦ „Белене” от едни и същи хора, които смятат, че всичко, което е руско е лошо, а друго – по-нататък от запада – добро.

„Техническата част не трябва да се бърка с политическата”. Бърка се, защото е инструмент, каза той в отговор на въпроса защо се прави. Това са проекти с огромно обществено значение и политиците трябва да заят как се правят, допълни Манчев. Според него обаче политиците „се опитват да омърсят един или друг проект”, които обаче от гледна точка на безопасност на енергоснабдяването са от полза за гражданите.  Като друга грешка, която допускат политиците е да противопоставят компаниите, в зависимост от съответно геополитическо влияние. „Трябва обаче да имаме национално съзнание”, допълни той.

По отношение на проекта за АЕЦ „Белене” Богомил Манчев заяви, че проектът може да се продаде от Българския енергиен холдинг, „Има интерес, но трябвада се обяви търг”, каза той. . По думите му „не пречи това да стане и докато правителството е в оставка. Ако се продаде ще се запълни финансовият баланс.  Това е много важно да се случи преди изтичане на строителното разрешение и ОВОС. Като изтекат ще трбява да се започне отново. Цялото усилие, което е положила България за 8 години, за да стигне до търговската му стойност като проект някой иска да го унищожи. И аз затова казвам – спираме нещо, което е готово, а започваме друга. Това е проект който е 100 процента готов. По-голяма готовност няма нито един проект”, добави Богомил Манчев, като припомни, че АЕЦ „Белене” е преминала и през стрес тестовете.

Експертът беше категоричен и, че не са верни и появилите се публикации по отношение на средствата за модернизация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй”.

Богомил Манчев наблегна и на това, че нямаме дългосрочна стратегия за развитието на енергетиката. „Ние работим по планове”, смята той. Според него една енергийна дългосрочна стратегия трябва да се спазва от всички политици, независимо  от това, че влястта се сменя. 

По отношение на обвинението към него Манчев отказа да коментира заради следствените действия. Председатеят на „Риск инженеринг” беше категоричен обаче, че няма как той да източи държавата, защото няма договори с нея, а с частни компании. Той потвърди виждането си, че атаката срещу него е, защото някои е искал да отнеме неговата компания, като и друга, чието име спести.  

Южен поток
АЕЦ Белене
Богомил Манчев
По статията работи:

Маринела Арабаджиева