НАЧАЛО » българия

Бобева: Търсим механизми за създаване на бизнес инкубатори

Българска банка за развитие се превърна в банката на малкия и среден бизнес, обяви вицепремиерът

fb
3E news
fb
06-02-2014 12:06:00
fb

„Правителството търси механизми за създаване на бизнес инкубатори, защото европейските програми, колкото и да са прекрасни, са само временни. Тази година държавата е заделила 20 млн. лв. за иновации с цел създаване на ефективни и устойчиви предприятия.“ Това заяви вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева на форума "Европейски фондове и финансови институции в помощ на малкия и среден бизнес". Тя призова бизнеса да кандидатства за тези средства.

В същото време обаче Бобева призна, че макар малките и средни предприятия да са приоритет в целия Европейски съюз, включително и в България, у нас все още повече се говори за това, отколкото се работи. И припомни, че малките и средните фирми са основната жертва на кризата. През 2012 г. от общо 309 000 фирми в този сегмент, 136 800 не са имали обороти.

Има и тенденция средните предприятия да стават големи, а малките – още повече да затъват и да стават микро. За последните три години наполовина са намалели и инвестициите им в дълготрайните материални активи, което говорело за декапитализация. Най-пострадали от кризата пък са строителството и туризмът. Наблюдавала се обаче благоприятна тенденция за слабо увеличаване на износа от малките и средни предприятия и лек ръст на иновациите им.

Бобева категорично не е съгласна с данните на ЕС, че по достъп до финансиране на тези фирми България е чак на 9-то място. Тя припомни, че кабинетът е приел Стратегия за малките и средните предприятия с 5 приоритета, сред които е и достъпът до финансиране. Българската банка за развитие буквално е превърната в банката на малкия бизнес, изтъкна вицепремиерът. Сред първите стартирани продукти на ББР са преференциалното кредитиране на предприятия в тежко финансово състояние.

Сред приоритетните мерки на управляващите пък са насърчаването на износа и предприемачеството и създаването на електронно правителство, отчете още Бобева. Основните проблеми на износа обае идвали от това, че производствата ни са малки, а за да получат достъп до пазарите в трети страни, производителите трябвало да се сдружат.

 

малки и средни предприятия
подпомагане
кредитиране
ББР
Даниела Бобева
По статията работи: