БНЕБ стартира платформата „пазар в рамките на деня“ през март

Регистрацията на пазарните участници за новата търговска платформа „в рамките на деня“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) ще започне  на 20 февруари. На практика това ще е и началото на тестовия период. Реалната търговия се очаква през месец март, но точна дата засега не може да се определи.  

„Регистрационната процедура вече е обявена за 20 февруари. Оттогава може да започне обучение и регистриране на търговските участници“, каза Никола Габровски, ръководител на отдел „Проекти“ в БНЕБ в рамките на представяне на платформата „пазар в рамките на деня“. Както определи той – колкото повече са регистрираните участници, толкова по-скоро ще се сучи и старта.

България е предпоследната страна в Европа, която стартира дейността на платформата „пазар в рамките на деня“ или IDM – Intra Day Market (интрадей). Последната страна, която ще трябва да въведе платформата е Гърция.

Следващата стъпка е 13 юни 2018 г. , когато предстои старт на проекта за обединение на пазарите в рамките на деня – XBIT на 10 граници.
Габровски обясни, че нашият, българският „пазар в рамките на деня“ ще функционира в изключително изолиран режим, тъй като няма да има досег до нито една граница.

Както уточни той, важното е, че „пазарът в рамките  на деня ще дава ценови сигнал“.

Търговията в рамките на „пазар в рамките на деня“ ще е в евро.  Очакваната средна ликвидност на пазара е между 30 до 50 Mwh/h.

Тодор Маринов, ръководител на отдел „Пазарни операции“ в БНЕБ обясни в презентацията си, че интервалът на търговията ще е 60-минутен. Крайният срок за подаване на оферти ще е 60 минути преди часа на доставка. Минимално търгуваното количество ще е от порядъка на 100 киловатчаса, при минимална стъпка с наддаване от 10 евроцента. Търговията за деня D ще отваря в 14 часа централноевропейско време на предходния ден. Максималният брой на търгуваните продукти за деня е 32, минималният – девет.. „Във всеки момент има между 9 и 32 часови продукта допустими за търговия“, обясни Маринов.

Той посочи три от основните характеристики на „интрадей пазара“ - операторът, т.е. БНЕБ е страна по сделки, търговията е непрекъсната, при осъществяване на непрекъснато договаряте. Ще се прилага общата платформа за сетълмент – CASS, както и общата платформа за докладване по REMIT. Маринов подчерта, че няма да има нужда търговците да  подават графици към MMS системата на ЕСО, това ще се прави автоматично от борсата.

По начало БНЕБ е лицето  на либерализацията на българския пазар. Това каза при откриването на събитието на БНЕБ за представяне на "пазар в рамките на деня", председателят на КЕВР Иван Иванов. Той окачестви старта на третата платформа на енергийната борса като „важна крачка“ към следващия етап, касаещ обединението на пазарите. Председателят на енергийния регулатор припомни, че винаги е подкрепял процесите, свързани с борсата и изрази очакване за скорошното инкорпориране на REMIT.

Освен това според  Иван Иванов „очевидно количествата на борсата ще нараснат чувствително“ .  В този смисъл той припомни, че „на борсата ще бъдат предоставени всички количества електроенергия, произведени от лицензираните производители, след като са изпълнили квотите си към регулирания пазар“. Така по думите на председателя на регулаторната комисия, след няколко месеца на енергийната борса ще се предлагат много по-големи количества електроенергия, което ще гарантира ликвидността й през следващите години.
 
Новите собственици на БНЕБ в лицето на ръководството на Българската фондова борса (БФБ) изразиха намерение за устойчиво и успешно корпоративно развитие. Васил Големански, изпълнителен директор на БФБ изрази убеждението, че могат да допринесат за устойчивостта на енергийната борса. „Знаем как да работим в тази среда“, каза той, като припомни, че БФБ функционира от 90-те години.  „Принципите ни на работа са основно за прозрачност в самите сделки, в изработването на правилата и в работата с всички участници на пазара“, каза Големански, като обърна внимание и на принципа на равнопоставеност и конкурентност.

Иван Такев, също изпълнителен директор на БФБ пък наблегна на доброто корпоративно управление.  „Корпоративното управление е това, което отделя една „добра компания“ от една „наистина страхотна компания“. Затова се опитваме да наложим корпоративното управление“, каза той.

Председателят на БНЕБ Константин Константинов от своя страна още при откриването обърна внимание, че БНЕБ се проверява непрекъснато. Освен това каквато и сделка да се сключи, то тя веднага бива публикувана. В допълнение той уточни, че БНЕБ изпълнява ангажиментите си по REMIT.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари