НАЧАЛО » българия

БНБ намалява лихвите по депозитите в КТБ

fb
3E news
fb
30-06-2014 05:09:00
fb

Управителният съвет на Българската народна банка взе решение да намали от 1 юли лихвите по депозитите в „Корпоративна търговска банка“, съобщиха от БНБ. Лихвените проценти по депозитите се намаляват до средния им пазарен размер за банковата система по видове, матуритет и валути, изчислен съгласно лихвената статистика на БНБ за размера на лихвените проценти по депозити към май 2014 г.

Решението е взето на основание чл. 115, ал. 1 и ал. 2, т. 2 и 3 и чл. 116, ал. 2, т. 1, във връзка с чл. 103, ал. 2, т. 24 от Закона за кредитните институции и чл. 16, т. 16 от Закона за БНБ, обясняват от дружеството. Изпълнението на самото решение пък е възложено на квесторите на КТБ. Същото намаление на лихвите по депозитите ще е валидно от утре и за дъщерното дружество на КТБ - „Креди Агрикол България“, допълват от БНБ.

Междувременно управителният съвет на БНБ е приел промени в Наредба № 6 на БНБ за кредитиране на банки в левове срещу обезпечение при условията на чл. 33 от Закона за БНБ. Според него изискуемият процент на обезпечението по чл. 6 от Наредба № 6 се установява на 110 на сто от първоначалната сума на предоставения при необходимост ресурс. Решението е взето в съответствие с представения вчера на консултациите при президента Росен Плевнелиев план на БНБ и правителството за осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната.

БНБ
лихви
депозити
намаление на лихвата
По статията работи:

Георги Велев