Бизнес климатът се подобрява през юни за втори пореден месец

Общият показател на бизнес климата се повишава с 11.4 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги

Икономика / България
3E news
769
article picture alt description

Въпреки наложените ограничения заради удължаването на извънредната противоепидемична обстановка (до 30 юни), след като от 13 май отпадна извънредното положение, оптимизмът на участниците в бизнес анкетите на Националния статистически институт (НСИ) запазват оптимизма си за бизнес климата в страната през юни за втори пореден месец.

Според данните на НСИ, през юни 2020 г. общият показател на бизнес климата се повишава с 11.4 пункта в сравнение с предходния месец, което се дължи на по-благоприятния бизнес климат във всички наблюдавани сектори - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ се увеличава с 9.7 пункта в резултат на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Същевременно осигуреността на производството с поръчки се оценява като достатъчна, което е съпроводено и с повишени очаквания за производствената активност през следващите три месеца. Несигурната икономическа среда продължава да бъде основният фактор, затрудняващ дейността, следвана от фактора „други“, посочени съответно от 55.9 и 34.2% от предприятията.По отношение на продажните цени в промишлеността преобладаващите очаквания на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в строителството“ се покачва с 14.4 пункта, което се дължи на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях получените нови поръчки през последния месец се увеличават, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца са оптимистични. Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса остават несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и фактора „други“. Относно продажните цени в строителството мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ нараства с 15.8 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са също по-позитивни. Основната пречка за дейността в сектора остава несигурната икономическа среда, следвана от недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша. По отношение на продажните цени са регистрирани известни очаквания за повишение, макар по-голяма част от търговците да предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

През юни съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се повишава със 7.0 пункта, което се дължи на по-позитивните очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно се наблюдава известно подобрение и в очакванията им по отношение на търсенето на услуги през следващите три месеца. Най-сериозните проблеми за бизнеса на предприятията остават свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и фактора „други“. Относно продажните цени в сектора очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

Още по темата за бизнес климата:

Бизнес климатът се подобрява през май за пръв път след три месеца

Рязко влошаване на бизнес климата през април отчита НСИ

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща