Бизнес и синдикати ръка за ръка на протест срещу цените на свободния ток ?

Васил Велев

Бизнесът и синдикатите подготвят протести срещу повишаването на цената на тока за индустрията от следващия месец. Това каза в интервю през БНР (програма Хоризонт ) председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) Васил Велев. По думите му очакваното повишение за индутрията през следващия месец щяло да е с 60 % заради спекула.

„Направихме среща в Министерството на енергетиката, в която участваха и лидерите и на работодателските, и на синдикалните организации и ясно заявихме, че ако не се нормализира ситуацията, което значи да се промени начина на работа на електроенергийната борса, което значи да се увеличи предлагането на електроенергия, което значи да се разследват такива спекулативни сделки, които се извършват на пазара на електроенергия, защото няма икономическа основа за един такъв скок на цените на електроенергията. И цените на производител на електроенергия са нараснали с по-малко от 5 процента, а в същото време на нас ни се предлагат цени с 50 процента по-високи. Разликата очевидно е спекула. Ние обявихме готовност за съвместни общи протестни действия. Следващата седмица се събираме в началото с работодателските организации и ще координираме своята позиция“q обясни Васил Велев.

Очакването е, че поскъпването на тока за индустрията ще доведе и до по-високи цени на храните.

Това не е първата заплаха от страна на бизнеса. Още преди Нова година бизнес и синдикати се заканиха с протести, заради високи цени на тока. По-скоро обаче става въпрос за липса на достатъчно продукти и мощности на борсата. В тази връзка обаче Народното събрание, КЕВР и БНЕБ предприеха определени стъпки. Какъв ще е ефектът от тях може да се очаква поне след месец. Друг е въпросът как оторизираните органи следят за работата на борсата и за прозрачността на енергийния пазар като цяло, за да не допускат закани за протести.

Припомняме, че бизнес асоциации и синдикати действаха заедно преди повече от година и при установяване на цена "задължение към обществото".  Единството между работодатели и синдикати в България е забележително, тъй като навсякъде по света това са коренно различни, противостоящи си организации. Нещо повече, тази закана за протест е в противовес с модела за либерализация, който иначе работодателските организации подкрепиха неотдавна. Сега обаче се чува зов за връщане на регулиран пазар, което най-малко е добре обмислена агитация. Дали и как това се отразява на цената на енергийната борса е май също от значение. 

 

В интервюто пред националното радио председателят на АИКБ Велев коментира и темата с липсата на кадри в страната и обясни, че практически безработица няма, а има хора, на които не им с работи.

„От много време безработица няма. Има хора, на които не им се работи или нищо не могат да работят. Има и хора, които не искат да се преместят в съседния град, където има работа за тях. Има хора, които не искат да се научат да работят“, каза Велев. По думите му, за пръв път работодателските организации ще представят пред директорите на професионални училища по места необходимостта от квалифицирани кадри - това трябва да стане до 15 февруари. 

Бизнесът и държавата предприемат тази стъпка като част от мерките за овладяване на кризата с недостига на кадри. Друга стъпка касае облекчаване на вноса на специалисти.

 

Сега предстои, до края на месеца министърът на труда да одобри и списъка за "синя карта" - облекченият внос на специалисти. Там ние сме предложили разширяване на този списък. Досега единствено IT-специалистите са в този списък. Това го правим за трета поредна година и поради реакцията на синдикатите този списък остава само с позицията IT-специалисти. Настояваме да се работи по-интензивно и ускорено с подписване на двустранни спогодби с Армения, Украйна и Молдова.

Васил Велев от коментира още, че недостиг на специалисти има в машиностроенето, в химичните продукти и технологии, в строителството и други сектори. Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари