Бизнес и синдикати искат да се създаде консултативен комитет за проблемите с КТБ

Васил Велев

Консултативен комитет, който ще се занимава с решаването на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ), се очаква да бъде сформиран към национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите. Това съобщи председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев след проведената среща на лидерите на бизнеса и синдикатите с президента Росен Плевнелиев.

„Над 100 хиляди работници и служители са потърпевши по един или друг начин от ситуацията, в която е поставена КТБ”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той посочи, че макар те да не са вложители в банката, са засегнати поради това, че техните преприятия имат задължения към КТБ или средствата им са блокирани в банката. Пламен Димитров изрази тревога, че най-вероятно през месеците август и септември хиляди хора ще имат проблеми с получаването на своите заплати и така, докато банката отвори.

В консултативния комитет ще бъдат включени безспорни професионалисти в банковото дело, финансите и независими предприемачи. Комитетът ще има за цел да предлага възможни решения и да осигурява позрачност, като гарантира пред обществото, че предлаганите и предприетите действия по отношение на групата КТБ са оптимални и справедлививо балансирани към всички засегнати страни. „Президентът заяви своята подкрепа за създаването на такъв комитет, но той обясни, че няма право да съставя подобен орган към президентската институция. Все още нямаме отговор от управителя на БНБ дали той ще сформира такъв комитет, каквото право му дава Законът за Българската народна банка”, уточни Пламен Димитров.

Президентът Росен Плевнелиев е информирал лидерите на шестте организации, че гражданското общество ще има свой представител на най-високо ниво в служебния кабинет. Пламен Димитров допълни, че Президентът Росен Плевнелиев е информирал също, че двама от вицепремиерите в служебното правителство ще отговарят за социалната политика и икономическата политика.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари