Бизнес и синдикати заплашват с масова миграция на фирми от свободния към регулирания пазар на ток от 1 февруари 2018 г.

Това могат да направят близо 50 хил. дружества, присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение, ако търговците вдигнат едностранно цената на активната енергия над 76 лева за мегаватчас

Източник: АИКБ

Близо 50 000 дружества, членове на четирите национално представителни работодателски организации, присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение, може да мигрират от свободния към регулирания пазар на електрическа енергия, ако търговците, с които работят, вдигнат едностранно цената на активната енергия над 76 лева за мегаватчас (0,076 лв. за киловатчас). За това предупреждават от Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ след проведената в сряда работна среща в Министерството на енергетиката.


Срещата се проведе по искане на национално представителните работодателски и синдикални организации с участието на енергийния министър Теменужка Петкова, председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов, представители на държавните компании в сектора, както и представители на Независимата енергийна борса и сдружения на търговците на електроенергия.
     

Социалните партньори са разтревожени в края на годината от необоснованото, без връзка с реалностите в сектора, значително увеличение на цената на електроенергията за бизнеса. През последните седмици рязко са ескалирали претенциите от страна на търговците на електроенергия за едностранно повишаване на цените с между 30% и 65%. Работодателските и синдикалните организации отново очертаха кризисната ситуация в сектора, която, ако не бъде спешно овладяна, неизбежно ще се разпространи повсеместно.


Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели Васил Велев представи и специално писмо за подкрепа от министъра на икономиката, в което се препоръчат някои конкретни мерки за въздействие.


След 150 минутна дискусия представителните на национално равнище работодателски и синдикални организации се обединиха около следното:


1.    Работодателските организации  препоръчат на близо 50  000 фирми, техни членове, които са присъединени към електропреносната мрежа на ниско напрежение и имат цени или уведомления за едностранно вдигане на цените на активната енергия над 76 лева за мегаватчас (0,076 лв. за киловатчас) да преминат от свободния към регулирания пазар от 1 февруари 2018 г., където ще имат цена от 76 лв./МВТЧ. За целта те следва до 10 януари 2018 г. да направят уведомление по надлежния ред.

2.    Бизнесът и синдикатите настояват министерството на енергетиката да предприеме всички необходими мерки за увеличаване на предлагането на електроенергия на сегмента за дългосрочни договори на енергийната борса.

3.    Призовават БЕХ, БНЕБ и КЕВР в ускорен порядък да предприемат необходимите действия за промяна на правилата, графиците и работното време на Независимата енергийна борса с оглед увеличаване на възможностите за предлагане на електроенергия и недопускане на пазарни манипулации.

4.    Работодатели и синдикати заявяват, че ще следят ситуацията на пазара на електроенергия и  ще пристъпят към организирането на съвместни протести, ако не бъде овладян спекулативния ръст на цените на електроенергията.
   

„Има производство на повече ток, а ние получаваме по-високи цени от 120 лв. на мегаватчас, което означава, че някъде по средата има спекула. Тя не отива в производителите и потребителите, а в търговците на електроенергия, които много елегантно използват борсата, за да узаконяват тези игри. Те са десетина. На практика цяла България работи за десетина човека,“ коментира след заседанието Красимир Дачев от Българската търговско-промишлена палата.
 

„Това, което е в наши ръце е да преминем масово от свободен на регулиран пазар! Всички, които са присъединени на ниско напрежение, могат да го направят! И имат интерес да го направят, ако вече плащат или са получили уведомления, че ще плащат по-висока цена от 76 лева за мегаватчас. Всички останали действия за пресичане на спекулативното, непазарно повишаване на цената на електроенергията на свободния пазар са в правомощията и задълженията на Министерството на енергетиката и КЕВР“, заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

„Ние видяхме, че имаме държавни дружества, имаме държавни регулатори и имаме държавно наблюдавани оператори на пазара, които си обясняваха едно или друго, но не предприемат необходимите действия“, подчерта Антон Иванов от  КНСБ.

Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов коментира: „В залата се каза нещо важно, когато работодатели и синдикати са на „един акъл”, значи нещо в държавата не е наред. Хубаво е да го припомним. Когато предприемачът е поставен на колене по този начин,  той намалява разходите си за работната сила. Това няма как да не ни притеснява. Ако някой е решил да сее ветрове, ще жъне бури.“Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари