Бизнесът: Цената "Задължение към обществото" да отпадне за индустрията и да се плаща от бюджета

България е на 147 място по включване на нови предприятия към електрическата мрежа, по оценка на Световната банка. Това затруднява развитието на бизнеса, предупредиха работодателите

Енергетика / България
Галина Александрова
1611
article picture alt description

Сметките за ток на индустриалните фирми са нараснали почти двойно през декември в сравнение със същия месец на 2018 година. Това отговори на въпрос на БГНЕС председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ Васил Велев.

По мнението на представителите на бизнеса причината е шоковото поскъпване на електроенергията, търгувана на енергийната борса, където през октомври и декември беше регистрирано с до 300% увеличение на цената в рамките на ден. Индустриалците поискаха спешна среща с премиера и проведоха разговори по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. До момента няма яснота кога ще се срещнат с Борисов.

Васил Велев заяви, че не вижда ефект от срещата със социалните партньори. Цените за индустриалния ток са по-високи от тези, които се търгуват на борсите в съседните страни, убеден е той.“Важно е да се знае, че към цената, която се търгува на сегмента „Ден напред“ се прибавя и таксата „Задължение към обществото“, което надува още повече сметките на фирмите, които търгуват от енергийната борса", коментира председателят на АИКБ. Евгени Иванов от КРИБ се позова наизчисления, които показват, че ако се добавят и допълнителните такси, цената става същата като в Германия.

Асоциацията на организациите на българските работодатели, в която влизат четирите представителин организации на бизнеса - АИКБ, БСК, КРИБ и БТПП/ предлага цената „Задължение към обществото“ да отпадне за отделните потребители и бизнеса, а да се поема от бюджета. В областта на енергетиката работодателите искат също задължаване на заплащане на такса "Задължение към обществото" и от износителите на ток, прекратяване на държавната помощ за ТЕЦ "Марица-изток"I и ТЕЦ "Марица - изток"III и засилване на контрола върху когенерациите и ВЕИ-тата.

Бизнесът настоява за нов Закон за енергетиката, въвеждащ пълна либерализация на пазара и приемане на балансирана Национална енергийна стратегия до 2030 г.Сдружението настоява за изработване на чисто нов Закон за енергетиката, както и повече прозрачност в управлението на държавните дружества в енергетиката. Препоръката е НЕК, АЕЦ „Козлодуй“, Мини Марица Изток 2 да се листват на борсата, за да има пряко наблюдение на тяхната дейност.

България заема 147-о място по включване на нови предприятия към електрическата мрежа на страната, според оценка на Световната банка. Това се превръща в тенденция и затруднява развитието на бизнеса, предупредиха работодателите.

Преди 5 години присъединяването към електрическата мрежа на новите предприятия у нас е отнемало 130 дни. През миналата година затова вече са били необходими 262 дни, тест за периода срокът е почти удвоен, коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов:

"В класацията на Световната банка по правене на бизнес България, от 190 страни в света, участващи в тази класация, се намира на 147-о място. Срамно положение за една държава-членка на Европейския съюз. Няма изключение за бързо включване и лесно, без тормоз".

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща