НАЧАЛО » българия

Бизнесът осигурява 500 млн. лева приходи на ВиК индустрията

Иновациите все още обаче са тема табу за водоснабдителните дружества, голяма част от които са пред фалит

fb
3E news
fb
14-05-2014 03:44:00
fb

Бизнесът осигурява 500 млн. лева приходи на ВиК индустрията, което е малка част от БВП на страната и е едва около 0.7-0.8% от разходите на фирмите за вода, съобщи на конференция Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на „Понсстройинженеринг”, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството (окт. 2011- ян. 2014 г.). Той беше модератор на конференция "Водата като бизнес фактор за индустрията". Но в същото време нерегулярното водоподаване, недоброто качество на водата могат да застрашат функционирането на всеки бизнес. 

Проблеми пред финансирането на ВиК дружествата

Фирмите са готови да плащат повече за водоползване стига да са сигурни, че ще получават регулярно вода с добро качество, смята Благой Козарев, заместник-председател на Българска асоциация по водите и директор на „Райкомерс конструкшънс”. Това обаче е проблем, защото дружествата не могат да инвестират в инфраструктура, регулаторът им отказва увеличаване на цената, с което те не могат да изпълнят програмите си, а самите те стават безсмислени, обясни той. ВиК операторите не се занимават със загубите на вода, което може би е разбираемо защото намалява постъпленията им. Индустрията не се доверява на качеството на доставяната вода и затова иска да си я доставя сама, коментира Козарев.  ВиК дружествата напрактика са пред фалит.  А бизнесът не получава необходимата услуга. По-голямата част от приходите на някои от тях се осигуряват от една компания, което прави бизнес и ВиК оператори зависими един от друг. Такъв е примера с ВиК Видин, където 30% от приходите от 1,5 млн. лева се осигурява от АЕЦ „Козлодуй”, 40% от приходите на ВиК Добрич от курортен комплекс „Албена”, а 70% от приходите на ВиК Търговище или 400 000 са от най-големия стъкларски завод на Балканите „Шишеджам”. 

ВиК операторите се нуждаят от повече финансиране за предоставяне на по-качествени услуги, уточни Козарев. Пред 3е-news.net той коментира, че един от проблемите за обезкървяването на водните дружества е да внасят от 80% печалбата като дивидент на държавата. Той подчерта отново необходимостта от създаване на Закон за ВиК, който да уреди  взаимоотношенията между операторите, бизнеса и държавата. Бизнесът трябва да е сигурен, че условията на всяко едно дружество навсякъде в страната ще бъдат еднаква, а няма да се различават, което създава несигурност. След приемането на ВиК стратегията вече смятам е време за закон за сектора, обясни и Симидчиев.  Към момента няма информация държавата да обмисл          я подобна законодателна инициатива.

Една добра възможност е да се премине към лицензионен режим за ВиК дружествата по подобие на всички страни в ЕС, коментира Ивайло Касчиев от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Затова обаче също няма нагласи в управляващите.  Все пак има идеи дивидентът към държавата на ВиК дружествата да намалява от 80 на 70, а впоследствие и на 50%. В момента за пореден път се обсъждат промени в общите условия за доставките на вода от ВиК операторите. В момента те все още се обсъждат, заради което Касчиев отказа подробности.

Енергийният експерт Атанас Тасев  обяви, че е предложил в Закона за енергетиката водният регулатор да се отдели от енергийния.

ВиК операторите може да печелят пари от пестене на вода

Бизнес и оператори трябва да работят заедно за спестяването и използването на по-малко вода, категорични са от бизнеса, финансовите и кредитни институции. ВиК операторите може да помагат на компаниите с инфраструктура, консултации и опита, който имат, за да печелят още приходи, посочи Кевин Старлинг, международен консултант във водния сектор и директор на първата водна концесия в България- Софийска вода.

До 2030 г. търсенето на вода ще се увеличи драстично. 50% от населението ще живее във воден стрес. В Малайзия нуждите овда растат с по 10% на годишна база, което е много. С развитието си всяка компания увеличава консумацията на вода. В Сидни, Австралия имаше слух за зараза в салати с криптоспириди, което задължи компанията допълнително да осигури алтернативни водни източници, за да гарантира здравето на хората. Все повече компании правят всичко възможно да намаляват потреблението на вода. Форд например намали консумацията на вода от 2000 до 2011 г. с 60% в световен мащаб, с което е спестила 10 млрд. галона вода, BMW пък използва 6,6 куб. м за за производството на всеки автомобил, но вече е намалила това количество с 30%, а целта е този процент да стане 45%. Hilton пък решили да намалят потреблението на вода в своята верига с 10%.

Затова бизнесът е готов на всякакви нововъведения и има нужда от подкрепата на ВиК индустрията, която може да използва факта, за да спечели допълнителни средства.

На конференцията обаче не присъства нито едно ВиК дружество с изключение на концесионера на Софийска вода- Веолия България. Във Великобритания са на такъв етап, че от следващата година потребителите вече ще могат да избират доставчик на вода.

В България дружествата отдават по-голямата част от печалбата си  на държавата, която се разпределя по неясен начин за други дейности. Операторите не разполагат с финансиране и не могат да инвестират в инфраструктура и по-добри качество на услугата, по политически причини не могат да вдигат и цената на водата. В момента те прехвърлят активите си на общините. Очаква се до края на годината да бъде подготвен типов договор между общините и ВиК операторите, който да гарантира предоставянето на услугата и да даде яснота и възможност за финансирането от банкови и кредитни институции. Към момента не финансираме ВиК дружества, защото са рискова инвестиция, подчерта Илия Кардашлиев от Европейската банка за възстановяване и развитие.  Затова изчакваме изясняване на отношенията между общини, държава и ВиК оператори. В тях ще е описано за какъв срок ще се сключи договора, какви ще са отговорностите на всяка от страните. Ще се уговорят и неустойки по разваляне на договора, защото с развалянето им дружеството вече няма да има нито активи, нито собственост, с които да обезпечава заем, коментира експертът. Едно от най-важните за нас неща е също да има прозрачност в управлението на ВиК операторите, да има ясна регулация, която да дава сигурност по отношение на цени. Другият важен фактор е необходимостта да се намалят и политическите рискове, посочи Кардашлиев.

Най-големите консуматори на вода са земеделските производители, водните електроцентрали, потребителите и на чествърто място е индустрията, а тя полага най-много усилия за пестене на вода, коментира Ивайло Колев от Световната банка.  Той открои тенденцията, че заради несигурната ситуация индустрията търси собствени източници за водоснабдяване. Това кара бизнеса да създава собствен ресурс и капацитет за управление на нови дейности, което не му е присъщо, посочи той.

ВиК дружества
бизнес
пестене на вода
приходи
иновации
Добромир Симидчиев
водата
бизнес фактор за индустрията
табу
инвестиции
финансиране
По статията работи: