НАЧАЛО » българия

Бизнесът обвини Плевнелиев, завел само приятелската КРИБ в Китай

Нито една от трите най-големи работодателски организации не бяха поканени в бизнесделегацията при официалната визита на президента, заявиха от БСК, БТПП и АИКБ

fb
3E news
fb
17-01-2014 05:08:00
fb

 

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), в която членуват трите най-големи работодателски формирования, излезе с открито писмо до президента Росен Плевнелиев, в което го обвинява в лобизъм в полза на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

Българска стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) са възмутени от факта, че при официалното си посещение в Китай, Държавният глава е поканил в бизнес делегацията само представители на КРИБ и по този начин е дискриминирал останалите представители на българския бизнес.

Това става ясно от откритото писмо на АОБР до президента Плевнелиев, след визитата му в Китай, изпратено и до медиите. Под него са се подписали изпълнителния председател на БСК Божидар Данев и председателите на БТПП - Цветан Симеонов и на АИКБ - Васил Велев.

"Не приемаме използването на държавата за уреждане на приятели в бизнеса!“, заявиха категорично трите организации. Компаниите, членуващи в тях произвеждат над 3/4 от БВП на страната и внасят 90% от данъците в бюджета. Въпреки това нито една от тях не е била поканена да вземе участие в делегацията за Китай, каза шефът на АИКБ Васил Велев за „Преса“. И допълва, че когато те организират бизнесинициативиот такъв характер, винаги канят всички български работодатели.

"Това, което президентът направи, е абсолютно скандално и недопустимо! Ползват данъците, събрани от нашите членове в бюджета, за да си уреждат лични бизнеси на приятели на президента!", възмущава се Велев. Той припомния, че БСК, БТПП и АИКБ участват в Международната организация по труда чрез членството си в Международната организация на работодателите. КРИБ обаче е единствената международно непредставена работодателска организация у нас, подчертават пренебрегнатите от президента работодатели.

В декларацията на АОБР до Държавния глава БСК, БТПП и АИКБ заявяват дълбока загриженост от неясния и необоснован начин на президентството за избор на участниците в бизнес делегации в чужбина по критерии - различни от установената практика да се канят всички национално представителни организации на работодателите. „Подобен подход не работи в полза на икономиката на страната и неглижира нашите усилия за формиране на добри условия за правене на бизнес и потенциално развитие на други пазари, за сметка на персонални дискриминационни предпочитани“, заявяват от АОБР.

И посочват, че е особено притеснителна проявата на крайно предпочитание от страна на президента към определена организация, при това многократно. Това според тях е целенасочена дългогодишна политика, упражнявана от Росен Плевнелиев още по време на кариерата му като министър на регионалното развитие и благоустройството в периода 2009-2011 г. „По време на министерския ви мандат нито веднъж не се срещнахте с друга национално представителна организация на работодателите, освен с КРИБ, с чиято протекция стартира политическата ви кариера. Нещо повече, налице е фаворитизиране на една организация, от каквото поведение сте декларирали, че сте се еманципирали.“, заключват в писмото си трите бизнес организации.

После припомнят, че в хода на кандидатпрезидентската кампания през октомври 2011 г. Плевнелиев е поискал среща с АИКБ, БСК и БТПП, на която е декларирал, че като президент няма да прави разлика между работодателските организации, въпреки, че е членувал в друга – КРИБ. Тогава кандидат-президентът е заявил: „Имате история, която аз познавам, имате позиции, включително и международно позната дейност, която аз познавам, бил съм част от една голяма работодателска организация, но аз не правя разлика между нея и всички останали работодателски организации. Имате международната признателност, имате имиджа, имате репутацията. ... Можете да разчитате на тоталната комуникация с президентството и на вашето участие. Поех ангажимент за редовен диалог, включително и президентството да отвори врати за работодателските организации.. Призидентската институция ще бъде трамплин, за да може икономиката да се развива.“

„Нищо от обещаното не бе изпълнено“, заявяват още БСК, БТПП и АИКБ в писмото си до Росен Плевнелиев. Според тях президентът е провел само няколко протоколни срещи с тях и то чак средата на мандата си, никога не е реагирал и по важните въпроси, които са поставяли пред него.

„Това отношение бе подчертано и при последната ви официална визита в Китай“, смятат пренебрегнатите организации и задават въпросите: „Какви са причините за подобно дискриминационно, избирателно и пренебрежително отношение към официално признатите на световно и европейско равнище представители на стопанската интелигенция? Нормални ли са подобни прецеденти в четвъртвековната история на президентската институция, в разрез с конституционното изискване президентът да олицетворява единството на нацията?“ Те очакват отговор на поставените въпроси и се надяват президентът да промени отношението си към компаниите, членуващи в БСК, БТПП и АИКБ.

 

БСК
БТПП
АИКБ
открито писмо
президент
Росен Плевнелиев
лобиране
КРИБ
посещение в Китай
По статията работи: