НАЧАЛО » българия

Бизнесът не е доволен от честата смяна на правителствата, спъват се реформите

fb
3E news
fb
11-06-2014 01:16:00
fb

Предсрочните парламентарни избори поставят под въпрос редица започнали реформи, включително и пенсионната. Остава открит въпросът на каква възраст и при какъв стаж ще се пенсионират хората от догодина. Това становище изрази председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев, предаде БНР. За да се избегнат по-големи вреди, Велев призова ГЕРБ да оттегли вота на недоверие, внесен заради вземането на нов външен кредит.

Специалистът смята, че поисканият вот на недоверие е възможно по-скоро да навреди на лихвите, по които ще бъде договорен. В парламента да се обсъжда този въпрос не води до подобряване на условията, при които ще се пласира тази емисия. А целта на всеки вот на недоверие е да свали правителството. Е, правителството е ясно, че си отива. Така, че няма смисъл от тази дискусия, категоричен бе Велев.

От Асоциацията са недоволни от задаващите се нови избори, защото смятат, че честата смяна на правителства е контрапродуктивна и спъва реформите. Сега се получава така, че всяка година институциите работят по половин година  и шест месеца са избори, преходни правителства, които са служебни и нямат правомощия, т.е. ние си плащаме данъците, но срещу това не получаваме ефективно управление.

Под въпрос остава и обещаната пенсионна реформа, която бе оставена за година във фризера. Най-вероятно няма да има съгласие по каква формула ще нарастват стаж и възраст от 2015 година.

Ако нищо друго не се случи до края на годината, не се промени Кодексът за социално осигуряване, от следващата година ще продължи пенсионната реформа във вида, в който беше приета от предишния парламент, т.е. с четири месеца покачване на възраст и стаж - каза още Велев.
Пенсионните фондове, които трябва да започнат да плащат пенсии от 2015 година на работилите първа и втора категория труд имат законодателни предложения, но нямат партньор, с който да ги обсъдят.

Васил Велев
Правителство
смяна
проблеми
бизнес
реформи
По статията работи:

Георги Велев