НАЧАЛО » българия

Бизнесът е „за“ дуалното обучение, но не подкрепя законопроекта в сегашния му вид

fb
3E news
fb
15-07-2014 02:59:00
fb

Въвеждането на дуалната система (обучение чрез работа) е важна стъпка към реформирането на професионалното образование, тъй като ще стимулира отварянето на много работни места за младите хора у нас. Около това мнение се обединиха представители на Асоциацията за индустриален капитал в Българя (АИКБ) и Българска стопанска камара (БСК). В предложените нормативни текстове обаче работодателите видяха сериозни пропуски, а от АИКБ директно се обявиха против законопроекта в сегашния му вид, пише БТА.

Те участваха в заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което беше обсъден общия законопроект за промени в Закон за професионалното образование и обучение. Срещата се провежда седмица, след като депутатите го приеха на второ четене.

Неодобрението им е свързано с изискването за въвеждане на собствена материална база на Центровете за професионално обучение. Според асоциацията това не е гаранция за добро обучение. Има твърде много професионални гимназии, които са загубили доверието на родителите въпреки наличието на база за работа, коментира Теодор Дечев от АИКБ.

От там се обявиха и против задължително подновяване на лиценза на центровете на всеки пет години. И в момента непрекъснато се извършва актуализиране на дейността им, така че не е адекватно да се събират такси толкова често, считат те.  

Във връзка с идеята за създаването на списък със защитени професии, работодателите коментираха, че това е положителна мярка, но не бива да се правят на областно ниво. Също така по-добре би било този списък да не е кой знае колко дълъг и в него да се изведат професии, които са ключови за развитието на икономиката.

Въвеждането на дуалната система ще осигури средногодишно по 120-150 хиляди нови работни места за младите хора, сочат разчетите. В тази връзка едно от притесненията на бизнеса е свързано с това дали ще смогне да генерира толкова свободни позиции. Наред с това стана ясно, че в сътрудничество с училищата ще могат да се включат около 30-40 хиляди работодатели.

За да заработи ефективно дуалната система, е необходимо да се направят промени в Кодекса на труда. Сега действащата нормативна уредба третира детския труд като противозаконна експлоатация. В тази връзка текстовете трябва да се синхронизират с ратифицирани конвенции, според които и 15 годишните ученици могат едновременно и да учат, и да работят.

Въпреки че като цяло подкрепят готвените промени, от КНСБ са против осъществяването на дуалната система чрез трудово правоотношение. От синдиката смятат, че не трябва да се пипа конструкцията на т.нар. договор за ученичество, стана ясно от думите на вицепрезидента на КНСБ Николай Ненков.

дуална система
Средно професионално образование
БСК
АИКБ
Национален съвет за тристранно сътрудничество
Дуално обучение
образование
бизнес и образование
По статията работи: