НАЧАЛО » българия

БЕХ ще придобие „Химко" Враца

Собствениците на "Ремотекс" искат голяма сума, за да продадат на държавата дружеството

fb
3E news
fb
09-01-2014 12:34:00
fb

Българският енергиен холдинг ще придобие фалиралия комбинат „Химкo" Враца. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Той обясни, че в министерството са специалисти и ще могат да възстановят работата на „Химко“. В момента се прави оценка на активите на дружеството и след като тя бъде изготвена, ще стане ясно какви средства ще бъдат нужни. „Парите за възстановяването на предприятието не са малко“, допълни още министър Стойнев. Според него в предприятието има бъдеще и има търсене по пазарите на такива продукти.

Държавата продължава и преговорите за закупуването на закъсалото предприятие „Ремотекс – Раднево“. „Настоящият собственик ни е предложил много висока цена за закупуването на дружеството. Става въпрос за дестки милиони лева плюс задълженията му и ние не сме съгласни с тези условия“, обясни още Стойнев. Той даде срок до другата седмица на собственици да дадат една адекватна цена на дружеството, за да може държавата да го откупи. Ако това не се случи, то ще трябва да отида при работниците и да им кажа, че държавата няма да вземе дружеството, добави министърът. Ако все пак се стигне до сделка, то предприятието ще бъде закупено вероятно от държавната Мини „Марица Изток“. Припомняме, че мините също са под шапката на Българския енергиен холдинг. „Ремотекс-Раднево“ в момента работи на загуба. „Водим преговори за придобиването му, но поисканата от собственика цена е необосновано висока. Да не забравяме, че  дружеството има над 25 млн. лева дълг.

Министърът категорично отхвърли изказаните днес предложения за ликвидиране на БЕХ, които бяха публикувани в някои медии. Холдингът не само, че няма да бъде закриван, но ще му се добавят и нови функции. Идеята е той да участва по-активно в управлението на подопечните му дружества, обясни оше Стойнев.

Той потвърди, че имало идея за разделяне на енергийното министерство от икономическото, но подобен вариант, докато той е министър, няма да се осъществи. Правителството на Пламен Орешарски не е обсъждало такива варианти с мен, добави Стойнев.

Химко
придобиване
БЕХ
Ремотекс
По статията работи:

Георги Велев