НАЧАЛО » българия

БЕХ регистрира "Българска независима енергийна борса"

На енергийната борса у нас вероятно ще се търгуват и природен газ, въглища, квоти парникови емисии и зелени сертификати

fb
3E news
fb
10-01-2014 05:07:00
fb

Създадена е нова държавна фирма, която ще бъде оператор на енергийната борса у нас. Тя ще бъде собственост на Българския енергиен холдинг и капиталът й в момента е 50 000 лв, става ясно от Търговския регистър. Дружеството е „Българска независима енергийна борса“ и за първи път името й бе обявено преди празниците от енергийният министър Драгомир Стойнев. Изпълнителен директор на дружеството е Константин Константинов, Нина Чупарова е председател на борда на директорите, а член на борда е Вяра Мартинова.

От описания предмет на дейност на дружеството става ясно, че на борсата у нас вероятно ще може да се търгува не само електроенергия, но и природен газ, въглища, квоти парникови емисии и зелени сертификати.

От БЕХ до момента на са съобщили официално за създаване на дружеството, въпреки че са взели решение за него преди месец. Седалището на дружеството съвпада с това на холдинга.

Припомняме, че енергийният министър Драгомир Стойнев обясни в отговор на въпрос на 3eNews, че в рамките на тази година в страната ни ще има функционираща енергийна борса.

Преди време от ДКЕВР обявиха, че по закон единствено независимият преносен оператор може да създаде платформа за борсовата търговия. Електропреносната мрежа е собственост на ЕСО, от който първоначално се очакваше да стане борсов оператор. След като кандидатства за лиценз, преди около месец изтегли документите си от ДКЕВР за тази дейност. Обяснението е, че това се прави заради разделянето с НЕК.

При сегашната ситуация се очаква правителството да предложи промени Закона за енергетиката.

Към момента в ДКЕВР има едно внесено искане за издаване на лицензия за борсов оператор и то е от частната „Българска енергийна борса“. Комисията още не се е произнесла по искането.

БЕХ вече създаде друго свое дружество - „Енергиен оператор по измерване и информационни технологии“, чиято дейност остава обвита в неяснота. Според енергийния министър, в бъдеще холдингът ще придобие и фалиралият „Химко“ Враца и закъсалото „Ремотекс-Раднево“.

енергийна борса
БЕХ
По статията работи:

Георги Велев