НАЧАЛО » българия

БЕХ пласира третата си емисия еврооблигации на Ирландската фондова борса

fb
3E news
fb
22-06-2018 04:39:00
fb

"Български Енергиен Холдинг" ЕАД /БЕХ/ пласира в четвъртък своята трета емисия еврооблигации. Това съобщи пресцентърът на държавния енергиен холдинг, като уточнява, че емисията ще бъде листвана на Ирландската фондова борса /Euronext Dublin/.

Българският енергиен холдинг (БЕХ) емитира на 21 юни емисия от облигации на стойност 400 млн. евро на Eouronext   Dublin and Bulgarian Stock Exchange , с вторично листване на Българската фондова борса. Емисията е със 7-годишен срок (Maturity: 28.06 2025 г. ) при лихва от 3.50%. Вече има сделки на международните пазари и ще има двойно листване на БФБ, коментираха експерти.

БЕХ е сред най-стабилните български компании, допълниха те.
Припомняме, че рейтингът на компанията, определен от Moody`s е Ba1 (Stable) / S&P: BB (Stable).
В началото на февруари БЕХ съобщи официално, че Fitch повишава рейтинга на „Български Енергиен Холдинг“ ЕАД на 'BB'; Стабилна перспектива.  

В съобщение на страницата на БЕХ се казва, че в периода от 18- ти до 20- ти юни представители на Дружеството и Министерството на енергетиката са провели интензивни срещи с инвеститори в Лондон, Виена, Франкфурт и Мюнхен.

В условията на предизвикателни финансови пазари БЕХ е първият корпоративен емитент на пазара от региона на Централна и Източна Европа от началото на месец май 2018г. БЕХ пласира успешно облигационна емисия в размер на 400 милиона евро при годишен лихвен процент в размер на 3,5%. Постигнатите лихвени нива са най-ниските от както дружеството участва на международните финансови пазари. БЕХ реализира срок на еврооблигациите от седем години, най-дългия матуритет, постиган до момента. По този начин компанията допълнително ще разпредели своите лихвени разходи за по-дълъг период от време.

Приходите, получени от емисията, ще се използват за рефинансиране на еврооблигациите, емитирани от БЕХ през 2013 г., които са с падеж през месец ноември 2018г., се казва още в съобщението на холдинга.
БЕХ
облигационна емисия
Ирландската фондова борса
Euronext Dublin
рефинансиране
лихви
По статията работи:

Галина Александрова