НАЧАЛО » българия

БЕХ: НЕК и ЕСО ще завършат 2013 г. на загуба

Мини Марица Изток отчитат минимална печалба от 4,5 млн. лева

fb
3E news
fb
24-03-2014 04:03:00
fb

НЕК и ЕСО ще бъдат единствените две дружества в системата на Българския енергиен холдинг, които ще приключат 2013 г. със загуба. Това обяви днес изпълнителният директор на БЕХ Иван Йончев. Той обясни, че това са предварителни данни за състоянието на държавните дружества като все още не са публикувани окончателните им финансови доклади.

Причината НЕК да е на загуба е тежката финансова година, а ЕСО е формирало загубата си заради разделянето от Обществения доставчик, обясни още Йонев. Припомняме, че в края на миналия месец от АЕЦ „Козлодуй“ обявиха, че прогнозната печалба на компанията за 2013 г. е 38 млн. лева. На плюс ще завършат годината и Мини „Марица Изток“, обясни днес Йончев. По думите му дружеството се очаква да има 4,5 млн. лв. печалба за миналата година. Това е печалбата преди облагане, обясни изпълнителният директор на въгледобивното дружество Георги Златев, цитиран от Дарик. Той обаче добави, че минната компания има да получава около 100 милиона лева за продадените въглища на термичните централи в района. Това е причината мините да дължат 30 милиона лева на други фирми и доставчици.

За момента няма яснота какво е финансовото състояние на „Булгараз“ като компанията през последните години изпитва все по-големи затруднения да си събира вземанията от топлофикациите. „Булгартрансгаз“ се очаква да завърши с печалба 2013 г.
Според Йончев НЕК не е пред фалит, БЕХ му е отпуснала досега около 900 милиона лева през годините. Заемите се обслуждат коректно, каза още шефът на БЕХ.

В най-скоро време ще бъде готов одитът и на ремонтното предприятие "Ремотекс", съобщи още Йончев. Той отказа да потвърди дали задълженията на частната фирма са 40 милиона лева. Според него по-важно за решението дали държавата да придобие мажоритарния пакет акции щяла да бъде прогнозата за развитие на „Ремотекст“. Нашият анализ показва, че то е необходимо за комплекса "Марица Изток", каза шефът на БЕХ.

Иван Йончев
БЕХ
ЕСО
НЕК
Мини Марица Изток
загуба
По статията работи:

Георги Велев