БЕХ готви съдебен иск срещу столичното парно за близо 700 млн. лева

От холдинга настояват топлофикационното дружество да подпише най-късно до 30 април 2021 г. споразумението за дълга

Енергетика / България
3E news
1225
article picture alt description

Българският енергиен холдинг (БЕХ) се готви да заведе съдебно дело срещу столичната „Топлофикация“, ако до края на следващия месец дружеството не започне да изплаща дълга си от близо 700 млн. лева. Това става ясно от писмо на БЕХ до надзорния съвет на „Топлофикация-София“ с копия до премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев. В него холдингът отказва поисканото от столичното парно ново предоговаряне с допълнително отсрочване и намаление на лихвените проценти по дълга от почти 700 млн. лева за неплатен газ. Миналата година той беше прехвърлен от „Булгаргаз“ към държавния енергиен холдинг, припомня в. “Политика”.

„БЕХ не приема предложението на „Топлофикация-София“ за предоговаряне на двете съществуващи споразумения от 2015 г. и 2019 г. Считаме, че условията по подписаните споразумения отразяват максимално допустимите компромиси от БЕХ, които холдингът може да направи за „Топлофикация-София“, отчитайки както икономическата, така и социалната зависимост на топлофикация за страната“, се казва в писмото на енергийния холдинг. Оттам настояват топлофикационното дружество да подпише най-късно до 30 април 2021 г. споразумението за дълга.

Холдингът ще даде „Топлофикация“ на съд, ако до тази дата не бъде сключено споразумението с посочения погасителен план и предложение за надеждно обезпечение (залог на вземанията на „Топлофикация-София“) или друга обезпечителна мярка в полза на БЕХ. В края на миналата година бившият шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов изказа идеята държавата чрез БЕХ да придобие собствеността на столичната „Топлофикация“ срещу неплатения дълг. В момента Николов е кандидат за шеф на енергийния холдинг, а идеята отново излиза на дневен ред.

Столичното парно е записало в бизнес плана си за 2021 г. вземане на инвестиционен заем от 500 млн. лева за изграждане на когенерации за увеличаване на производството на електрическа енергия. Очаква се това да стабилизира дружеството.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща