БАН иска от БЕХ да разреши публикуване на пълния доклад за АЕЦ „Белене“, за да спрат спекулациите

проф. Александър Тасев

Българската академия на науките (БАН) ще изиска от Българският енергиен холдинг (БЕХ) да разреши на сайта на академията да бъдат публикувани всички резултати свързани с обосновката за АЕЦ „Белене. Това съобщи на специално свикана пресконференция проф. Александър Тасев. Той изрази надежда, че искането ще срещне разбиране. Става въпрос за публикуване на всички 1000 страници.

„През последните дни в медийното пространство започнаха да излизат различни откъси от нашите резултати със съответните коментари. Това, което искам да подчертая е следното: това, което екипът на БАН предаде на 15 септември като Междинен доклад 1 и Междинен доклад 2 и се отнася за АЕЦ „Белене“ и всичко това, което беше дадено тогава е включено като резултати“, каза проф. Тасев, като уточни, че то включва и предаденото на 14 ноември, изнесено на последващата пресконференция, на която обществеността, чрез журналистите бе запозната с резултата.

„Тъй като явно незнанието и липсата на поглед върху материалите е сериозен проблем за неразбирането на резултатите, които са постигнати, днес до края на деня ще пусна писмо до изпълнителния директор на БЕХ с молба, възложителя в негово лице да разреши да се публикуват на сайта на БАН резултатите от доклада за Белене и не само за Белене, а всъщност и всички резултати, свързани с обосновката на това, което е изведено по отношение на АЕЦ „Белене“. Надявам се, че през следващите няколко дни ще бъде разумно прието нашето искане и ще може да качим на сайта на БАН нашите подробни резултати, които са свързани и с предварителните обосновки свързани с икономическото развитие, и с потреблението, с развитието на пазарите, със състоянието на сегашните мощности за производство на електроенергия, докато се стигне до самия проект и неговото финансово осъществяване“,  допълни проф. Александър Тасев.

Професорът бе категоричен, че екипът, работещ по този проект от БАН, както и привлечените отвън експерти са с достатъчно висок капацитет. „Имаме екип за управление на проекта, в който участват 6 много сериозни колеги, като всичките са от БАН.Освен аз самият, като ръководител на екипа в него участва проф. Йордан Христозков, доц. Даниела Бобева, проф. Димитър Димитров, дългогодишен директор на този институт, проф. Георги Шопов, проф. Спартак Керемедчиев, които имат голям опит в международни консултантски проекти. Екипът, който извърши цялата работа е над 40 човека и освен това има още 6 института от БАН, които са участвали в разработката. Смея да твърдя, че над 90 % от състава, който изпълни този проект е от БАН. Ние сме поканили няколко водещи енергийни експерта, защото, когато се прави такъв сериозен проект, без хора, които познават добре системата не може“, обясни проф. Тасев. Както и при представянето на доклада за АЕЦ "Белене" по време на пресконференцията през ноември, така и сега той заяви, че върху екипа не е оказван натиск. 

Припомняме, че през последните дни се появиха коментари по отношение на това, че първият доклад за АЕЦ „Белене“ на учените от БАН е твърдял, че проектът не може да бъде осъществен.

„При предадения на 15 септември вариант няма резюмета а основен доклад, в който се казва, че предстои да се проиграят всички варианти“, уточни още ученият. По думите му, „в това писмо е казано, че допълнително ще се проиграят останалите варианти, а това е направено във времето на изпълнение на договора“.

За пореден път проф. Александър Тасев обясни, че „извън варианта АЕЦ „Пакш“ има и други варианти, при които проектът може да е жизнеспособен“.

"Ние не казваме да се строи АЕЦ "Белене", а че има варианти, при които ако се спазят определени параметри проектът е жизнеспособен.

Тава важи и за песимистичния вариант, при който независимо от различните комбинации проектът остава нежизнеспособен, като той е и първоначално представеният.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари