НАЧАЛО » българия

Ройтерс: Банките искат държавни гаранции за финансирането на БЕХ

fb
3E news
fb
29-10-2015 02:04:00
fb

Плановете на Българския енергиен холдинг (БЕХ) да намери финансиране в размер на 650 милиона евро се сблъскаха с проблем, след като банките поискаха държавни гаранции, съобщава Reuters, позовавайки се на два източника.

От информацията обаче става ясно, че исканите държавни гаранции са за част от финансирането.
БЕХ се опитва да намери финансиране или да емитира облигации. Компанията заяви, че е получила две оферти от банките, които да управляват издаването на ценните книжа.

След като първоначално 12 банки изразиха интерес да заемат пари и да организират пускането на ценните книжа, БЕХ получи две оферти – от консорциум от няколко банки и от банката IMI.

И двете страни обаче са поискали държавни гаранции за определена сума от финансирането, се казва в информацията на агенцията.

Холдингът обяви процедура за избор на финансираща институция за синдикиран заем и за консултант за пускане на облигационна емисия за сумата от 650 млн.евро, с които трябва да бъдат платени дължимите от НЕК средства на двете американски централи (AES ТЕЦ Гълъбово „Марица Изток 1“ и ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток 3“).

„В рамките на срока за подаване на обвързващи оферти по обявената от БЕХ ЕАД процедура за избор на инвестиционен консултант по сделка за емитиране на облигационна емисия, постъпиха две оферти. Към момента назначена със заповед на Изпълнителния директор комисия разглежда постъпилите оферти“, се казва в съобщението на БЕХ.

НЕК и двете американски централи постигнаха договореност в началото на април, която предвижда американските централи да намалят разполагаемостта на мощностите, а НЕК се ангажира с пълно изплащане на задълженията си към тях. Към датата на подписване на споразумението дълговете на НЕК към двете американски централи се оценяваха на сумата от 800 млн.лева. Към момента, по думите на финансовият директор на електрическата компания дългът е 968 млн.лв.

Краят на ноември е последният срок, в който може да бъдат осъществени договореностите по споразумението между НЕК и американските централи, разположени в Маришкия басейн. Досега то се отлага два пъти.

Първият етап на обявените от БЕХ ЕАД процедури за избор на финансираща/и институция/и по сделка за структуриране на заем / синдикиран заем и за избор на инвестиционен консултант по сделка за емитиране на облигационна емисия приключи на 5 октомври.

Към тази дата подадените заявления по процедурата за облигационна емисия бяха 12 на брой, а за процедурата за заем / синдикиран заем са 2.

От холдинга уточниха, че процедурите се провеждат при стриктно спазване на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала.

Очаква се допуснатите до втория етап участници да бъдат поканени да представят обвързващи оферти. След отваряне и оценяване на офертите ще бъде избрано икономически най-изгодното предложение за финансиране.

 

 

БЕХ
държавни гаранции
емитиране на облигации
По статията работи:

Маринела Арабаджиева