БАВ: Зониране на водопроводната мрежа и управление на налягането

Иван Иванов, председател на БАВ

Темата за зониране на водопроводната мрежа е особено актуална в контекста на изискванията на Комисията за енергийно и водно регулиране към ВиК операторите за качеството на ВиК услугите. През следващите години в тази област у нас ще се акумулират знания и опит. Съгласно новата Наредбата за регулиране на качеството на ВиК услугите, и указанията на КЕВР за нейното прилагане за регулаторния период 2017 – 2021 г., са заложени конкретни прогнозни индивидуални цели за ВиК операторите, включително изискване за програма за зониране на водопроводната мрежа.

Именно по тази тема Българска асоциация по водите (БАВ) организира Национален семинар „Зониране на водопроводната мрежа и управление на налягането“. Събитието се проведе на 27 септември 2017 г. в Старосел, област Пловдив. Форумът откри Иванка Виденова, директор на дирекция „Водоснабдяване и канализация“ в Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Той бе подкрепен от Ивайло Касчиев, главен директор на главна дирекция „ВиК услуги“ в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Иван Иванов, председател на БАВ благодари на участниците за големия интерес. „Вълнувам се, че залата е пълна. Една от основните задачи на Българска асоциация по водите е да организира подобни форуми, на които членове на БАВ да дискутират по важни за водния сектор въпроси, да обменят информация и идеи, и да споделят успешни реализации. Безспорно темата за загубите на вода във водоснабдителните системи е една от ключовите в сектора“.

Основен партньор на семинара бе Schneider Electric. Миха Улчар от Petrol d.d., Любляна, представи съвместната дейност на Petrol d.d. и глобалния специалист в областта на енергийния мениджмънт и автоматизацията Schneider Electric. Именно Schneider Electric разработва технологии и решения за управление на енергията и процесите по безопасен, надежден, ефективен и устойчив начин. Групата инвестира в R&D, за да развива иновациите, с твърд ангажимент за устойчивост.

Партньори на семинара бяха специализираните компании „КМТ Сервиз“ ЕООД, „Аквастарт“ ООД с иновации на Lowara, a Xylem Brand и „Кюбико“ ЕООД.
На форума своя професионален опит споделиха ВиК дружествата „Софийска вода“ АД и „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград. Модератори бяха Иван Иванов, председател на Българска асоциация по водите и членовете на УС на БАВ Атанас Паскалев и Ганчо Димитров. Участници в събитието бяха ВиК управители, главни инженери и експерти от операторите, представители на бизнеса и на научните среди, и др.

На следващия ден, 28 септември, БАВ проведе още Дискусионен форум „Загуби на вода – реално състояние и перспективи“, в Конгресния център на Международния технически панаир в Пловдив. Участие в двете събития, организирани от Българска асоциация по водите, взеха повече от 130 заинтересовани лица от водния сектор.

Българска асоциация по водите бе партньор на Пловдивския панаир през настоящата година като подкрепя специално Международната изложба за технологии и управление на водите АКВАТЕХ, която беше представена от 25 до 30 септември. БАВ взе участие в Панаира с щанд, който представи Асоциацията и нейни членове.

Презентации от форума можете да намерите в сайта на БАВ: http://bwa-bg.com/natsionalen-seminar/Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари