НАЧАЛО » българия

БАБХ затвори кухнята на парламента

След сигнал на „таен агент“ инспекторите са открили сериозни нарушения в хранителния комплекс, който от години готви ястията за депутатите и администрацията на президента

fb
3E news
fb
19-05-2014 02:39:00
fb


Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) прекрати дейността на хранителния комплекс, който зарежда с храна Президентството и Народното събрание. Инспекторите са открили редица сериозни нарушения по отношение на условията за съхранение и приготвяне на ястията, в кетъринговата дейност, както и липсваща производствена система за самоконтрол.

Това съобщи изпълнителният директор на БАБХ Пламен Моллов. Фирмата снабдявала от години ведомствените ресторанти на основните държавни институции със салати, месни храни, готвени храни, плодове и зеленчуци.

Проверката е започнала миналата седмица в производствения обект на фирмата, намиращ се в сградата на Президентството, след подаден сигнал за нередности от "таен агент" на БАБХ. След констатираните нарушения на правилата за съхранение, приготвяне, транспортиране и вътрешен контрол на храната, контролните органи са постановили затваряне на обекта.

По повод качеството на предлаганите досега ястия Моллов заяви: „Всяка храна, за която няма гаранции, че е безопасна, се счита за опасна. Това е хранителният комплекс към Президентството и Народното събрание. Той произвежда и доставя храна. Когато няма система за самоконтрол, не може да се гарантира безопасността и сигурността на тези, които се хранят. В такива случаи нормативната уредба зисква дейността да се спре до отстраняване на нарушенията“.

Шефът на БАБХ определи това като прецедент и увери, че за агенцията няма значение дали става въпрос за нередности в супермаркет или за високопоставени институции. „Нашите инспектори вършат своята работа, без да прилагат двойни стандарти“, отсече Моллов.

парламент
президентство
БАБХ
Пламен Моллов
кухнята в президентството
Хранителния комплекс към НС
депутатски кюфтета
По статията работи: