АЯР удължи лиценза на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ за още 10 години

Успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок е една от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика, заяви енергийният министър Теменужка Петкова

Източник: БГНЕС

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) връчи лиценза за експлоатация на пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ за нов 10-годишен период. Лицензът бе връчен от председателя на АЯР д-р Лъчезар Костов на изпълнителния директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев.

Документът удължава с нови 10 години експлоатацията на пети блок, което е максимално дългият възможен срок по закон, въпреки че изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г. След изтичането на 10-годишния период АЕЦ „Козлодуй“ трябва отново да кандидатства за лиценз.

Успешното продължаване на срока на експлоатация на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ е една от най-важните ни задачи в областта на ядрената енергетика. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на връчването на лиценза за експлоатация на пети блок до 2027 г.


Министър Петкова подчерта, че за българското правителство развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве, е важен приоритет. По нейните думи ядрената енергетика отговаря изцяло на изискванията за устойчиво развитие - щади околната среда, няма вредни емисии и е на оптимална цена.

Пред участниците в церемонията енергийният министър акцентира и върху успешното изпълнение на програмата за продължаване на експлоатацията на шести блок на ядрената централа. Всички изследвания за това са направени в периода 2015-2017 г.
Така АЕЦ „Козлодуй“ има своята сериозна роля за гарантиране на енергийната сигурност на страната, подчерта още министър Петкова.

Председателят на АЯР д-р Лъчезар Костов посочи, че подновяването на лицензията на блока е съвпаднало с изтичането на 30-годишния проектен срок. Подобна практика се провежда за първи път у нас, докато в международен план това е практика, каза Костов. Той посочи, че в световен мащаб има 448 ядрени реактора, като 64% от тях са в процес на експлоатация повече от 30 години. „Все повече страни с развита ядрена енергетика определят като свой приоритет удължаването на срока на експлоатацията им след изтичане на първоначално планирания срок“, подчерта още Лъчезар Костов.

Изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Иван Андреев заяви, че проектът на продължаване на експлоатация на 5 и 6 блок е стратегическа цел и национален приоритет. Всички предвидени дейности са успешно приключени, подчерта Андреев. Той коментира, че проектът е по методологии, отговарящи на необходимото високо ниво за страна-членка на ЕС. „Ползите за цялото общество, които ще доведе ползването на 5 блок са огромни. Това означава безопасно производство на милиони часове електроенергия“, каза още Иван Андреев. „По отношение на блок 6, неговият период на експлоатация изтича през 2021 г., а лицензията му е до 3 октомври 2019 г. Очакваме октомври 2018 г. да подадем всички необходими документи“, допълни Андреев. „71,5 млн. лв. е стойността на договора за издаване на лицензията за 5 блок. Всички дейности, които касаят удължаването на ресурса на двата блока и повишаване на мощността са 674 млн. лв.“, обясни още той.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари