АЯР е одобрила преминаване към продължителна експлоатация на 104% топлинна мощност на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) е одобрила още на 27 март преминаването на 6 блок на АЕЦ “Козлодуй” към продължителна експлоатация на повишена топлинна мощност от 104%.. Това става ясно от съобщение на сайта на атомната централа.

Изпълнението на Проекта за повишаване на мощността на 5 и 6 блок има за цел да осигури допълнително производство на чиста електроенергия за населението на страната и за българския бизнес и е в отговор на изискванията за намаляване на вредните емисии.

Проектът включва изменения както в основните съоръжения, които ще поемат увеличения товар, така и в системите за защита, мониторинг и управление на технологичните процеси. За целта бе разработена необходимата документация за обосноваване на безопасната експлоатация на блоковете при 104% мощност и за изменения в условията на лицензиите. На 6 блок са реализирани редица модификации, сред които модернизация на системите за управление и защита на реактора, модернизация на сепарационната система на парогенераторите, нова система за измерване на температурата в циркулационните кръгове на първи контур, подмяна на статора на турбогенератора и др. По утвърден график същите дейности се изпълняват и на 5 блок, се казва в съобщението.

След изпълнението на предвидените по Проекта технически мерки на 6 блок, успешно бяха проведени необходимите изпитания, които потвърдиха готовността на съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими. Одобрението на АЯР за преминаване към продължителна експлоатация на 6 блок на 104% мощност е направено след преглед и анализ на резултатите от изпитанията.

Уточнява се също така, че финансирането на всички дейности по увеличаване на топлинната мощност на 1000-мегаватовите блокове се осъществява изцяло със собствени средства на атомната централа.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари