Атомната енергетика има място в зеления енергиен микс, смятат 44 на сто от анкетираните българи от агенция „Тренд“

Също толкова обаче декларират, че не знаят или не могат да преценят, което изисква по-голяма целенасочена информираност по темата

Климат / България
Рая Лечева
1019
article picture alt description

Близо половината (44%) от запитаните в анкетата на агенция “Тренд”, поръчана от 3eNews, са на мнение, че атомната енергетика има място в ниско въглеродния енергиен микс от възобновяеми източници като вятърна и слънчева енергия. Трябва да се отбележи обаче, че същият дял от 45% декларират, че не знаят или не могат да преценят. Тук търсим причините в по-високата сложност на въпроса, изискващ целенасочена информираност по темата. 

Проучването беше представено на онлайн кръгла маса за развитието на ядрената енергетика в България, организирана от БУЛАТОМ и 3eNews, в която взеха участие близо 50 специалисти от бизнеса, научната общност, политиката и медиите.

Това е най-очевидно сред хората с основно и по-ниско образование, делът на тези, които декларират, че не знаят или не могат да преценят е над двете трети (67%).

44% от запитаните смятат, че атомната енергетика трябва да бъде включена в “Зелената сделка”

Същият дял от 44% от анкетираните са на мнение, че българското правителство трябва да подкрепи искането ядрената енергетика да бъде включена в „Зелената сделка“. Не е изненадващо, че тази инициатива се подкрепя в по-голяма степен от висшистите, хора на мениджърски позиции или от бизнеса.

51% подкрепят изграждането на АЕЦ „Белене“. Малко под една пета (18%) пък са на противоположното мнение. Половината от подкрепящите казват, че безопасността е най-важният фактор, който трябва да бъде осигурен. След това идва екологичността, но това отговаря на едни важен въпрос, че атомната енергетика всъщност е сред екологичните методи за добив на енергия, по-важният въпрос е свързан с нейната безопасност. Причината, поради, която 26% от хората не биха одобрили проект като АЕЦ “Белене” е именно съмненията в безопасността на технологията.

Висок е делът на хората, които не знаят или не могат да дадат отговор – 30%. Младите хора (18-29 г.) в по- малка степен изразяват подкрепа към този проект, но и в най-голяма степен се затрудняват да дадат отговор или не знаят. Това от една страна говори, че най-младата възрастова група е по-дистанцирана спрямо дебата по тази тема. Това може да се обясни и с факта, че този проект е бил централна тема на публичния дебат преди повече от седем години, когато тази група едва ли е проявявала особен интерес или чувствителност към подобни теми.

В същото време обаче подкрепата за проекта вместо 50% сега, преди 10 години е нахвърляла 60 %, коментира Проф. Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена. Това се крие във факта, който виждаме от изследването, че голяма част от населението не е информирано достатъчно за предимствата и недостатъците на ядрената енергетика.

Изключителна е ролята на медиите -61% се информират от медиите по темата за ядрената енергетика

От изследването може да се види и огромната роля на медиите в този процес. Очаквано медиите са основният информационен канал (61%), по който респондентите се осведомяват по теми свързани с ядрената енергетика в България. Следващият значим източник за информиране се явяват социалните мрежи (18%). 7% декларират, че търсят експертна информация от енергийни експерти, което също можем да съотнесен към медиите, тъй като те са и най-честата трибуна, през която добива публичност тяхната експертиза. Едва 4% посочват институциите като информационен източник.

Значителен е делът, повече от една четвърт (28%), на деклариращите, че не се информират по теми свързани с ядрената енергетика. Сред тях в най-голям открояващ се дял са най-младите (18-29 г.), като близо половината (46%) от тази група споделят, че не се информират по темата.

Цялото проучване на агенция “Тренд” може да видите ТУК.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща