НАЧАЛО » българия

АСЕП се оплаква от дефицит на енергийния пазар от дружествата в структурата на БЕХ и иска намеса на премиера Борисов

fb
3E news
fb
15-12-2017 01:58:00
fb

Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП) подкрепя спешна среща между всички заинтересовани страни, а именно МЕ, БЕХ, КЕВР, БФИЕК, работодателски и потребителски организации, за да се намери конструктивно решение на създалата се ситуация на електроенергийния пазар.

Това се казва в писмо до премиера Бойко Борисов от Асоциацията Свободен енергиен пазар (АСЕП), качено на интернет страницата на организацията с дата 14 декември и подписано от председателя на управителния съвет Соня Николова – Кадиева.


Пазарът на електроенергия има нужда от сигурност на доставките и финансово гарантиране на сделките в краткосрочен и дългосрочен план. Предвид доминантното положение на производителите от структурата на БЕХ, доставките на електроенергия могат да бъдат гарантирани единствено от държавните производители”, констатират от асоциацията.

По неизвестни причини е създаден дефицит по отношение на дългосрочното предлагане от страна на държавните производители на електроенергия, което постави в невъзможност да се изпълняват сключени сделки с крайни потребители. В резултат, част от търговците на електроенергия се оттеглиха от пазара, други бяха отстранени, а трети започнаха да предоговарят текущи договори. От своя страна потребителите реагират на драстичното поскъпване, с което е застрашено тяхното икономическо благосъстояние и се обявиха против”, се казва още в писмото, като се подлага на критика и последната поправка в Закона за енергетиката.

„В допълнение, на 13.12.2017 г. бяха приети промени в Закона за енергетика без всякакво обществено обсъждане и допитване до заинтересованите страни, с които се задължиха всички производители с мощност над 5 МВт да сключват сделки единствено на енергийната борса в България. Това доведе до напрежение между страните по веригата на производството, доставката и реализацията на електроенергия у нас, което е крайно нежелателно в навечерието на Европредседателството на България от 01.01.2018 г. „, допълват от АСЕП.

АСЕП
БЕХ
Закон за енергетиката
дефицит на еектроенергия
КЕВР
БФИЕК
Министерство на енергетиката
По статията работи:

Маринела Арабаджиева