НАЧАЛО » българия

Асен Личев: Нивата на реките от Дунавския и Черноморския басейн ще продължат да се покачват и днес

Експертът от МОСВ обаче е категоричен, че по Дунав не се очаква висока приливна вълна и нивото и ще спада

fb
3E news
fb
21-06-2014 12:20:00
fb

 

И днес ще продължат да се повишават нивата на реките в Черноморския водосбор и в планинските райони. Нивата на Дунавските реки в долните им течения ще продължат да се повишават, защото се оттичат вълните в средните и високи течения. Това съобщи по Нова телевизия Асен Личев, директор на дирекция „Управление на водите" в Министерството на околната среда и водите.

Според него няма опасност от нова висока вълна по река Дунав и определи подобни твърдения като „чиста спекулация". Прогнозата му за следващите 8 дни е за понижение на нивото на реката с 22 см до 27 юни на входа на българския участък.

По данни на МОСВ към 5 часа тази сутрин нивото на река Янтра е спаднало с 8 см в сравнение с вчера.

Експертът определи наводненията, причинени от свръхзастрояването, като системен проблем за България. Според него връхзастрояването у нас омаловажава Закона за устройство на територията и нормалното проектиране на населените места с оглед на топографските дадености и климата в даден район.

Личев препоръчва на компетентните органи да прегледат всички презастроени квартали и населени места, които са в подобна ситуация. Ако има предпоставка за свлачища, това наводнение ще ги благоприятства, категоричен е специалистът.

наводнения
нива на реките
МОСВ
прогноза за реките
По статията работи: