НАЧАЛО » българия

Архитекти ще обжалват резултатите от конкурса за центъра на София

Процедурата е опорочена заради некомпетентното жури и липсата на цялостна визия за развитието на града, твърдят засегнати

fb
3E news
fb
30-01-2014 05:17:00
fb

Опасенията на главния архитект на София Петър Диков, че ще има обжалвания на резултатите от конкурса за нова визия на централната част на града, се оказаха основателни. На пресконференция днес архитекти се обявиха против класирането с мотива, че конкурсът е изначално опорочен – със слабата си организация и най-вече с некомпетеното жури.

Пказателно е, че в надпреварата кандидатстваха едва 40 проекта, средно по десет за зона, коментира арх. Борислав Борисов, член на Столичния общински съвет от квотата на БСП. Той даде пример с други два конкурса. Първият е за метростанция 20, където бяха привлечени около 130 участника от 22 държави, а вторият е на компанията за катерачни стени Walltopia, в който се включиха 369 участника от 63 страни. На какво тогава се дължи слабият интерес за едно от най-важните пространства на София, а и на България, възкликна арх. Борисов.

И малкото проекти не са били оценени компетентно от 15-членното жури. Самият Борисов е бил в състава му, но той е и един от двамата души, подписали се под протокола “с особено мнение”. Проблемът е в метода на оценяване – от една страна, в състава на журито са влезли хора с коренно различни професии и без познания по урбанизъм. Но още повече – защото оценките им са били слагани под общ знаменател вместо, например, да се се степенуват предвид квалификацията им.

Пример за недоразумение в тази посока даде арх. Тодор Булев, който коментира, че в в неговия екип има двама професори, а самият той е член на международната архитектурна организация и на Руската академия за архитектура, основана преди повече от 200 години от Екатерина Велика. Въпреки това “чиновниците пишат, че в нашия екип липсва експертен потенциал”, подчерта той.

Професор Булев е категоричен, че ще обжалва резултатите от конкурса. Въпреки усилията заданието и провеждането му да изглеждат юридически обосновани, има достатъчно условия той да бъде обжалван, смята архитектът. Булев посочи например, че конкурсът е обявен за детайли на градското обзавеждане, но не и за транспортно-комуникационни решения, каквито има предложение сред проектите-победители. В случая се предлагат промени на вече одобрената транспортна схема, което е подмяна на темата на конкурса.

“Предложението един площад да се направи на паркинг и градина – това няма място в този конкурс по начина, по който той е обявен”, каза още той. Примерът му е за Зона 3, в която победителят “Никонсулт” предлага под пл. “Александър I” да се изгради транзитен тунел, както и два паркинга – обществен и за депутатите. Пространството отгоре се предвижда да се повдигне и да се яви продължение на Градската градина.

Следвайки тази логика, архитекттите изтъкнаха, че всъщност най-големият проблем е, че липсва цялостна визия за развитието на столицата, което е предпоставка за неефективност и работа на парче. Отличените проекти са взаимно отричащи се и крайно различни един от друг, допълни и арх. Борисов.

Според него цялостната визи и идея за развитието на столичния център трябва да е продукт от мнението на самите граждани, подплътено с професионалната гледна точка на гилдията. В тази връзка арх. Людмил Леонидов коментира, че проведениете преди състезанието обществени обсъждания са били безсмислени, тъй като информацията за тях не е била разгласена сред по-широк кръг от хора.

Резултатите от конкурса бяха обявени на 24 януари от главния архитект на София Петър Диков и председателят на журито арх. Георги Бакалов. На днешната конференция архитектите призоваха столичния кмет Йорданка Фандъкова да отмени заповедта на главния архитект за резултатите от конкурса.

Идната седмица на 5 февруари ще се проведе обществено обсъждане на резултатите от конкурса, което ще се проведе в сградата на Съюза на архитектите в България на ул. “Кракра” 11 от 10.00 часа.

архитектура и градоустройство
столична община
нова визия център
конкурс
обжалване
По статията работи: