НАЧАЛО » българия

"Арева" ще обсъжда с правителството ни проекти в ядрената сфера

АЕЦ "Белене" ще бъде структуриран по нов начин, ако се намери стратегически инвеститор

fb
3E news
fb
14-02-2014 12:29:00
fb

Представители на френската компания „Арева“ ще дойдат през следващия месец в България на среща с правителството, за да дискутират развитието на ядрената енергетика у нас. Това заяви днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при среща с френския бизнес у нас.

Той не обясни какво точно ще бъде дискутирано по време на срещата, но очаква да чуе техните предложения.

Междувременно в момента друга, по-малка френска компания, занимаваща се с проекти в енергийната сфера, ще открие свой офис в страната ни. Стойнев обясни, че се водят преговори с тази компания, но първоначалното й намерение е да открие офис у нас, в който да работят 10 инженери. От изказването на министърът не стана ясно дали тези специалисти ще работят конкретно в ядрената сфера или в друга част от енергетиката. Той все пак обясни, че компанията е специализирана не само в ядрената област, но и в другите сфери на енергетиката. Дружеството иска да развива бизнеса си тук. Целта им е да станат основен играч в енергетиката на българския пазар, каза още министърът.

Припомняме, че правителството в момента води преговори с американската „Уестингхаус“ за изграждането на 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“. Преговорите по финансовата рамка започнаха преди месец като намеренията са да приключат най-късно до септември.

Стойнев е и оптимист по отношение на арбитража, който страната ни води по темата АЕЦ „Белене“. Въпреки това всичко зависи от анализите, които правим за този проект. Ако се намери стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене", то изцяло по нов начин ще се структурира проекта, обясни Стойнев. Той припомни, че е имало периоди, в които НЕК плащаше милиони за поддръжка на площадката при положение, че проектът бе спрян. "Сега имаме голяма съвкупност от фактори, които трябва да бъдат подредени, изцяло анализирани и тогава може да се вземе крайното решение", каза още Стойнев.

Драгомир Стойнев
Арева
ядрена енергетика
По статията работи:

Георги Велев