НАЧАЛО » българия

Арбитражът за АЕЦ "Белене" ясен през октомври?

fb
3E news
fb
26-03-2015 06:12:00
fb

Допълнителнителните въпроси, свързани с изслушванията по делото между руската и българската страна за АЕЦ „Белене“, се очакват до месец юли. Това коментира пред журналисти председателят на „Риск инженеринг“ Богомил Манчев. Припомняме, че неотдавна изпълнителният директор на БЕХ в рамките на изслушване от енергийната комисия към Народното събрания съобщи, че през месец май трябва да бъдат внесени допълнителните въпроси, свързани с казуса за АЕЦ „Белене“.

Арбитражният съд трябва да излезе с решение по казуса с АЕЦ „Белене“ в началото на есента, най-късно до октомври. Това съобщи друг източник на 3eNews, пожелал да не се споменава името му.

След изслушването арбитрите се събират и излизат с решение, обясни от своя страна Манчев. По думите му, в случая с атомната централа на площадката на Белене вече изобщо не става въпрос за икономика, а за политика. Той изрази скептично отношение по повод успеха на българската страна на арбитражното дело. Освен това, според Манчев, остава неясен и въпросът с площадката, която се поддържа от „Атомстройекспорт“.

В отговор на въпрос на 3eNews дали НЕК се издължава на руската компания, министърът на енергетиката Теменужка Петкова коментира, че компанията „се стреми да спазва задълженията си“. Тя обаче не можа да да си спомни каква е сумата, която НЕК по договор трябва да изплаща на руската компания „Атомстройекспорт“ за поддържане на площадката.

Припомняме, че "Атомстройекспорт" (АСЕ) заведе преди около 3 години дело срещу НЕК в арбитражния съд в Женева. Впоследствие НЕК заведе насрещен иск срещу руската компания в Париж с масто на арбитраж в Женева. Предмет на иска от българската страна са суми, дължими от АСЕ на НЕК по Рамков договор № 77-402/71300 от 28 ноември 2007 г. и Допълненията към него в размер на над € 61 000 000. Защитата на българските интереси е поверена на  адвокатската кантора Уейд енд Кейс.

През септември 2013 г. ГЕРБ, и ДСБ днес отправиха обвинения към правителството, че умишлено крие информация по арбитражното дело срещу България за строителството на АЕЦ "Белене". Целта била НЕК да загуби делото за 1 милиард евро в полза на руската страна, съобщи тогава БНТ. 

Първото заседание на арбитражния съд в Женева бе проведено на 15 септември 2014 г.
АЕЦ Белене
Арбитражен съд
По статията работи:

Маринела Арабаджиева