НАЧАЛО » българия

Антон Иванов: Първата крачка за АЕЦ „Белене“ трябва да направи не парламентът, а правителството

fb
3E news
fb
10-08-2016 02:22:00
fb

Решението на Народното събрание за спирането на проекта за АЕЦ „Белене“ не означава спиране на осъществяването му. Това коментира пред БНР експертът от Българския енергиен форум Антон Иванов.

Решението на Народното събрание (НС) в първата си част подкрепя решение на Министерския съвет за спиране на проекта "Белене". Тоест, самото решение на НС не спира реализацията на проекта "Белене", но изисква също така да бъдат представени различни варианти и алтернативи за развитие на площадката или за използване на оборудването, така че първата крачка би следвало да бъде направена не от НС, а от МС по предложение на Министерството на енергетиката, в смисъл на това да се предложи стратегия за продължаване на проекта в една или в друга посока и да се обоснове тази стратегия, която да бъде подкрепена от това НС. Смятам, че на този етап решението на НС би било преждевременно, но в крайна сметка такова решение и такава подкрепа на НС за избрана алтернатива ще е необходима на по-късен етап, каза Антон Иванов.

Според него в разговорите за евентуално развитие на проектите в България не се търси участието на български икономически субекти извън енергетиката, а в крайна сметка енергетиката е сектор, който подпомага развитието на икономиката.

Сега вече е необходимо много бързо да предприемем стъпки, за да изберем коя е най-изгодната алтернатива за България, но този избор да е обоснован, т.е. да има технико-икономически анализи, които да показват защо избираме една алтернатива и защо другите алтернативи, които са възможни, не са приемливи. В този смисъл срещата, която се очаква между "Росатом" и българските компании, е важна от гледна точка на това да даде аргумент, но решението си е на българската страна и българската страна трябва да даде ясна обосновка, допълни експертът.

Припомняме, че мнението, че решението на предходния състав на парламента не означава спиране на проекта се споделя от голяма част от експертите. Сред основанията е и това, че проектът е част от утвърдената от депутатите и все още действаща Енергийна стратегия на България до 2020 г. Самият проект е разчетен именно в изпълнение на този документ. Между другото тази стратегия изисква и извеждането на голям брой енергийни мощности, а сега продължават да работят голяма част от тях, като се позовават на производство на енергия по комбиниран начин. Това като стана ясно още преди година струва на данъкоплатците около 130 млн.лв.на година. Тези факти са доказателство всъщност как институциите в България могат да заобикалят законите, които сами са гласували.

Според сухите данни на 28 март 2012 г. 41-то Народно събрание потвърди взетото преди това решение на правителството на ГЕРБ за спирането на проекта.

В подкрепа на спирането гласуваха партиите ГЕРБ и Синята коалиция, против бяха– БСП и Атака (с един въздържал се), а ДПС не участва в гласуването.

 

АЕЦ Белене
Антон Иванов
Български енергиен форум
По статията работи:

Маринела Арабаджиева