НАЧАЛО » българия

Антон Иванов: Трябва да се стигне до окончателно решение за работа на американските ТЕЦ в условията на либерализиран пазар

fb
3E news
fb
20-04-2017 11:47:00
fb

Трябва да се стигне до окончателно решение за ТЕЦ "AES Марица-изток 1" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изотк 3", както препоръчва Европейската комисия. Това заяви пред БНР енергийният експерт Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум. Той се мотивира с предстоящата либерализация на пазара от една страна и препоръките на Европейската комисия от друга.

"Въпросът е политически към кой модел ще се премине за работа с тези централи. Материята е много тежка и малко хора могат да влязат в нея. Не е нормално непрекъснато да се връщаме към една и съща инвестиция", каза още Иванов.

Припомняме, че от трибуната на новосформираното 44-то Народно събрание лидерът на Обединени патриоти Валери Симеонов заяви като един от приоритетите на бъдещата си дейност преразглеждането на дългосрочните договори с т.нар. „американски централи“. В предишният 43-ти парламент патриотичните формации издигнаха лозунга за експроприация на централите.

В доклада на Световната банка има ясно предложени правила за бъдещата дейност на двете централи, като в частност става въпрос за т.нар. договори за разлики, подчерта Иванов.

В коментар на въпрос за реакторите за "Белене" Иванов припомни, че процесът е започнат и е „нормално да се изчакат резултатите от анализите, които да подскажат коя е най-добрата форма за използване на тези реактори“.

„Това е дълъг процес. Ние сме още в процедура на получаване на това оборудване. Решението не е спешно, трябва да бъде добро. Ако достигнем до обществено подкрепено решение, това ще бъде добър резултат за нас“.

Експертът коментира и появилата се информация за намерението на ЧЕЗ за продажба на активите си в страната ни.

„Български компании могат да купят и управляват активите на електроенергийното дружество ЧЕЗ, което продава бизнеса си“, коментира още Антон Иванов. В същото време той препоръча търсенето на чужд инвеститор.

„За България обаче ще е по-добре да търси чужд инвеститор“, каза Иванов.

Антон Иванов
американски централи
ТЕЦ AES Марица Изток 1
ТЕЦ Контур Глобал ТЕЦ Марица Изток 3
По статията работи:

Маринела Арабаджиева