НАЧАЛО » българия

Антон Гинев: Сериозни мерки срещу жп кражбите ще бъдат взети през 2014-а

За да се преодолее проблемът има нужда от по-сериозни санкции и контрол върху пунктовете за изкупуване на желязо

fb
3E news
fb
28-01-2014 06:31:00
fb

По-строги санкции за кражба на железопътни елементи, промени в Наказателния кодекс и ефективна координация между отговорните органи – това ще помогне за решаването на проблема с посегателствата върху инфраструктурата. Около тази идея се обединиха участници от БДЖ, НКЖИ, МВР и Министерство на транспорта по време на състоялата се по-рано днес дискусия “Терор на релси”.Тя бе организирана във връзка с инцидента от преди 10 дни, при който влак дерайлира и по щастлива случайност не се стигна до смърт.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев изрази надежда, че 2014-а ще е годината, в която ще се вземат необходимите мерки против този тип престъпления. В тази връзка ресорното ведомство вече е предложило промени в НК, но “не само за посегателствата върху жп инфраструктура и подвижен състав, а и върху цялата транспортна мрежа”, подчерта той, цитиран от “Фокус”.

Най-често крадците посягат на скрепителни елементи, релси, контактен проводник и различни видове кабели, пощсни главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, допълвайки че през 2013 година са регистрирани общо 854 кражби – горед-долу колкото и през предходната.

Такива криминални прояви най-много се извършват в районите на София, Перник, Хасково, Плевен, Ямбол и Варна. Причината е, че в тези области са концентрирани много роми, които са ней-честите извършители на кражбите. През 2013 година е поставено видеонаблюдение на няколко жп гари, сред които – Кулата, Мездра, Видин, Стара Загора, Свиленград, Горна Оряховица, Русе, Шумен и Кардам.

За да се овладее проблемът, трябва да има по-засилен контрол и над борсите за изкупуване на цветни и черни метали, категоричен е главният ревизор по безопасността на НКЖИ инж. Бисер Минчев. Законът за управление на отпадъците е един от най-рестриктивните обаче, смята председателят на Българска асоциация по рециклиране (БАР) Борислав Малинов.

Заради твърде строгите изисквания броят на площадките за скрап през последната една година се е свил драстично и ако през 2012 г. те са били 2 300, докато през 2013-а те наброяват едва 900. “В България има много незаконни леярни, които действат без разрешение. БАР са подали сигнал за 2 незаконни леярни и за 18 незаконни площадки. Трябва да се облекчи законът за дейността на площадките, за да ги върнем от сивия сектор в белия сектор”, смята Малинов.

кражба на релси
санкции
скрап
По статията работи: