НАЧАЛО » българия

Андрей Делчев: Цените на горивата у нас са стабилни

Изпълнителният директор на БПГА отхвърли тезата за монопол върху данъчните складове

fb
3E news
fb
18-03-2015 12:45:00
fb

Не е вярно, че цените на горивата в Румъния (в частност бензина и дизела) са по-евтини с 20 процента. Това коментира пред Би Ти Ви изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Андрей Делчев. Той беше категоричен, че цените на горивата у нас са стабилни.

Цената на дребно на горивата у нас е най-ниската в ЕС, а на едро – най-високата в Европа. Една от причините за това е че единствената рафинерия у нас („Лукойл Нефтохим“), която произвежда горива е с много нисък рандеман - около 67% при рандеман за най-модерните рафинерии в Европа около 91%, обясни Делчев.


Според изнесените от него данни от 1 тон суров петрол в рафинерията в Бургас се добиват около 700 литра средно високоценови продукти – течни горива, останалото е котелно гориво или т.нар. нискоценови продукти. При европейските рафинерии добивът е 910 – 920 литра, посочи той.

Друга причина според Делчев е възможността за преработка. По думите му рафинерията в Бургас е планирана за преработка на 7,5 млн. тона, но реалното количеството, което сега се преработва е 6 млн. тона. Именно затова по думите му там се осъществи инвестиция от 1,5 млрд. долара, която да позволи т.нар. дълбочинна преработка, която дава възможност за извличане на повече гориво.

Делчев изрази несъгласие с лансираната теза от Марио Гаврилов и от бившия енергиен министър Трайчо Трайков, според които по-високата цена на горивата у нас се дължи на монополното положение при данъчните складове. Марио Гаврилов от КЗК например посочи като една от възможностите за намаляване на цените на горивата създаването на т.нар. държавни данъчни складове. От своя страна обаче Делчев отхвърли тази теза, като обясни, че двамата експерти боравят със стари данни.

„В момента има 73 лицензирани данъчни склада. От тези големи складове този визиран складодържател държи четири. Над 60 са фирмите, които са внасяли горива в България“, обяви още Делчев, базирайки се на даннити на БПГА за 2013 г., с които той заяви, че разполага в момента. Той обаче потвърди, че най-големият търговец у нас („Лукойл “) държи дял от около 63% от пазара на горива в страната. „40 процента е вносът на горива“, допълни той.

Не е вярно, че цената на горивата в Румъния са чувствително по-евтини, не е вярно и че вностъ на горива от Румъния ще е по-евтин, стана ясно още от думите на Делчев. Той обаче обясни, че по-ниската цена на горивата в Румъния от една страна се дължи на собственият добив на петрол, докато суровият петрол за рафинерията в Бургас пристига по море, което също се отразява върху себестойността на продукцията.

В отговор на въпрос за стабилността на ценита на горивата в България, Делчев беше категоричен, че те са стабилни.

 

 

 

 

 

 

 

 

БПГА
Андрей Делчев
цени на горивата
По статията работи:

Маринела Арабаджиева